Вече е изготвен План за безопасност и здраве относно Паметника на Съветската армия и е внесен незабавно за одобрение от компетентните органи на Столична община, обяви областният управител на област София Вяра Тодева.

"Уверяваме гражданите, че въпросът за преместване на скулптурните фигури и барелефи се придвижва по възможно най-ускорения законов път", се посочва в съобщението на областния управител.

На 15 август областният управител възложи спешно да се изготви план за безопасността на паметника.  Планът е във връзка със заповед на главния архитект на Столичната община, както и с протокол за оглед, изпратен от кмета на район "Средец" Трайчо Трайков. Той се мотивира с това, че е констатирано предаварийно състояние на елементи от обекта и се препоръчва около паметника да се постави строителна ограда.

Днес граждани се събраха на демонстрация пред сградата на областния управител на област София. Събитието се организира от "БОЕЦ" във Фейсбук под надслов "Демонтаж на МОЧА. Продължаваме". От "БОЕЦ" обявиха, че са внесли официално своя план за демонтаж на Паметника на Съветската армия, като са поставили конкретни срокове за изпълнение на стъпките.

В същото време политици от "Левицата" продължават да държат разпънати палатки пред монумента, за да го бранят от демонтажа.

Днес Паметникът на съветската армия осъмна отново с поражение - издълбани бяха букви именно от надписа, който гласи, че е изграден от признателния български народ

Снимка: Булфото