"Една стъпка по-близо сме до това да имаме пълноценна транспортна свързаност със Сърбия", това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, който участва в инспекцията на новоизградения участък от автомагистрала "Европа" от Калотина до Драгоман. Той отбеляза, че България е свързана транспортно чрез магистрала само с една от съседките ни - Турция, докато магистралите са кръвоносната система на икономиката на една страна. Затова отбеляза като важно постижение, че сме "много близо" до осъществяването на връзка с втора съседка. 

Още снимки вижте тук >>> 

Предаването и приемането на изградения 14,5-километров участък е извършено с вчерашна дата, уточни министърът. "Надявам се през следващата година да открием и последния участък, който свързва Сливница със София", каза Андрей Цеков.

"Трасето е изпълнено в един изключително тежък период, съвпадащ с COVID-кризата през 2020 г., високите инфлационни процеси през 2021 и 2022 г., както и с политическата нестабилност, включваща три редовни кабинета и четири служебни. Независимо от това, в изключително кратък период, между 2020 г. и настоящия момент, магистралата е завършена и приета от възложителя АПИ", обобщи регионалният министър, цитиран от БТА. 

На журналистически въпрос за недоволството на бранша на превозвачите от функционирането на тол системата, министърът припомни, че работна група участва в съставянето на нова наредба, която вече е публикувана за обществено обсъждане.

"Наредбата е пусната за обществено обсъждане. Същевременно сме отнесли проекта и към Европейската комисия. Когато сме готови, ще информираме по темата", посочи той. Министър Цеков увери, че диалогът с бранша е регулярен.

Снимка: БТА

Изпълнител на отсечката от Калотина до Драгоман е Обединение "СТРАБАГ БПА" ДЗЗД, в което влизат фирмите "Щрабаг" ЕАД, "Страбаг Сп. з.о.о., Полша" и "Битумина ГмбХ-България" ЕООД. Представител на изпълнителя на участъка от АМ "Европа" - "СТРАБАГ БПА" ДЗЗД, потвърди преди време пред БТА, че въпреки изпитваните трудности и след отчуждаването на земи и в резултат на много разговори с тогавашния регионален министър Шишков, след издаване на Акт 15, компанията ще продължи строителството на следващия участък.

Стойността на договора на Обединение "СТРАБАГ БПА" ДЗЗД е в размер на близо 165 милиона лева с данък добавена стойност (ДДС). Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД "НАДЗОР КАЛОТИНА - СОП", с участници "Трансконсулт-БГ" ООД и "Пътинвест-инженеринг" АД. Техният договор е в размер на 3 708 600 лева с ДДС, уточняват от МРРБ.

Назначената комисия от АПИ е подписала Акт 15 на отсечката и след приемането на обекта от възложителя предстои назначаването на Държавна приемателна комисия за издаването на Акт 16 и разрешението за ползване от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК).

Снимка: БТА