Повод за това са последните публични изяви на г-н Марешки за произхода на горивата, продавани на неговите обекти, се казва в съобщение от пресслужбата на „ЛУКОЙЛ-България” ЕООД.

Варненецът, чийто основен бизнес е верига от аптеки в цялата страна, обяви в интервюта, че горива, които продава в момента на своите бензиностанции, са от "Лукойл".

"И въпреки че горивата минават през 2-3 посредника, преди да стигнат до мене, аз пак ги продавам по-евтино от веригата "Лукойл", заяви Марешки в седмичното предаване "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2".

Във връзка със заявлението на г-н Марешки, че горивото, което се продава на неговите бензиностанции, е „купено от "Лукойл" през двама-трима посредници”, от компанията настояват за яснота по въпроса, кои са тези посредници и какви количества е закупил от тях.

"При настоящите цени на едро на бензин и дизел, твърдението на г-н Марешки, ако отговаря на истината, буди основателни съмнения, че въпросните посредници прилагат неправомерни практики, за да прикрият истинския произход на горивата си. Другият логичен вариант е те да продават на загуба, което също е забранено от закона", се казва още в съобщението.

Ръководството на компанията призова компетентните органи да извършат незабавна проверка на тези дистрибутори и техните действия на пазара, както и да установят действителния произход на продаваните от тях горива.

В края на миналата година първата бензиностанция на Веселин Марешки предизвика поевтиняване на дизела и бензина във Варна, като свали цените им с около 30 стотинки. По-късно той отвори бензиностанция в Айтос и обяви, че се кани да го направи в Пловдив и София.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията разкри картел между  водещите дружества на пазара на горива. Проучването е установявало, че се забелязва идентичност в ценовата политика на пазара на търговия на дребно, прилагана от дружествата: "Шел България" ЕАД, "Ромпетрол България" ЕАД, "Еко България" ООД, "ОМВ България" ООД, "Петрол" АД, "НИС Петрол" ЕООД и "Лукойл България" ЕООД.

По отношение на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД секторното проучване е показало, че цената на автомобилните горива за местния пазар е по-висока в сравнение с предлаганите от дружеството цени за износ при равни други условия.