Все още това е твърдение за нарушение. Картел има. Няма да могат да докажат обратното, че няма картел, защото имаме безспорни доказателства. Все още преписката е търговска и производствена тайна, каза Юлия Ненкова, цитирана от БГНЕС.

Вече е доказано, че има картел, но сега се върви по процедурата, добави тя.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини дружествата „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „Нис Петрол“ ЕООД и „Петрол“ АД , че имат картелно споразумение за цените.

„Докато аз съм ръководител, няма да има препоръки, а санкции”, подчерта шефът на КЗК. Той поясни, че твърдението за картел на горивата не подлежи на обжалване.

Вчера обвинените в картел компании обявиха, че ще обжалват решението.

Всичките шест вериги бензиностанции, посочени от Комисията за защита на конкуренцията като участници в договарянето на цените на дребно на горивата, ще обжалват решението на регулатора, каза председателят на Петролната и газова асоциация Андрей Делчев.

Той изрази надежда, че в решението на КЗК няма политически мотиви.

Това е много тежко обвинение, нямам съмнение, че колегите ще се защитят. Това са част от големи вериги, световни конгломерати. За момента нямаме решение за картел. Имаме определение, което казва, че има данни, според Комисията, които данни водят до това, коментира Делчев.

Той припомни, че всяка от фирмите има 30-дневен срок да обори това, "което Комисията е счела, че има доказателства в тази посока".

След тези 30 дни и след като се запознае с възраженията на всяка от фирмите, КЗК "трябва да прецени има - няма картел с окончателно решение". И след това евентуално да наложи санкции. Тоест дали има картел, тепърва предстои да чуем, каза още Делчев.

По повод информацията за започнали секторни анализи във фармацията, банките, икономиката, Ненкова поясни, че такива анализи изискват продължителен период от време.
Правят се проверки и на място за изземване на съответната документация, поясни тя.

„Приоритетите на КЗК са очертани. Всички са еднакво важни, както нелоялната конкуренция, така и застъпничеството. Не мога да дам приоритет на едни текстове от закона за сметка на други. Паралелно текат всички проверки и изпълняваме закона, както е написан”, каза Ненкова.

Председателят на КЗК бе категоричен, че не е политически обвързан с никого, нито с ГЕРБ, нито с БСП.