Голямото роженско хоро се изви и днес пред сцените на Националния фолклорен конкурс "Рожен 2023". Хиляди гости на Роженския събор и участници в конкурса се включиха в кръговете в неравноделен ритъм пред 4-те сцени на събора, предаде БТА.

Над 7000 изпълнители от всички фолклорни области на страната участват в конкурса, представяйки се на 4 сцени в съборното селище. През първите два дни наблюдавахме изключително добро представяне на участници от различни населени места, много разнообразни певчески, танцови и инструментални колективи, коментира Стоянка Тенова, директор на Национално училище за фолклорни изкуства в Широка лъка и член на журито на Първа сцена. Според нея прекрасните изпълнения на "Рожен - 2023" показват, че има изключително голямо възраждане на самодейността в народните читалища, което е една гаранция, че българският фолклор е много популярен навсякъде.

Съборът "Рожен" е едно безспорно доказателство, че българският фолклор ще бъде запазен и съхранен, допълни Стоянка Тенова. Тя смята, че дейността в народното читалище като една уникална институция се възражда. Прави впечатление, че много млади хора се изявяват именно в народните читалища, посочи Стоянка Тенова. По нейна оценка гостуващите състави от бесарабски българи в Украйна също са се представили много добре. След тези няколко години, през които бяхме разделени заради ковида пандемията, на хората вече им се иска да празнуват заедно и Роженският събор го доказва, смята директорът на НУФИ - Широка лъка.

Конкурсната програма продължава и в неделя. Церемонията за обявяване на лауреатите от Националния фолклорен конкурс "Рожен - 2023" е от 14 часа същия ден.

Възстановки на моменти от българската история бяха представени на Роженските поляни днес. Зрителите на събора наблюдаваха спектакъла "Багатур" с демонстрации на бойните умения на прабългарите. По хълмовете на съборното селище бяха пресъздадени моменти от битките на Шипка.

Вторият ден от събора "Рожен" 2023 ще завърши с музикално танцовия-спектакъл "Звезден Рожен" тази вечер от 20 часа. На сцената под звездите ще излязат ансамбъл "Родопа", Валя Балканска, Златина Узунова, Петър Янев, оркестрите "100 каба гайди" и "101 каба гайди" и др.