Съвременността и модерността ни предоставят възможности, но и ни отнемат такива.

Не беше отдавна времето, когато децата ходеха пеша на училище, родителите им ползваха градския транспорт за работа, а компютърът все още не беше убил разходките между деловодството и етажите на предприятията...

Храната също беше с друго качество. Липсваха тежки стабилизатори, оцветители, овкусители, царевични деривати, соев лецитин, други подсладители. Или поне присъстваха в минимални количества.

Млеката, месата, яйцата бяха от животински произход, и добити след съобразено естествено хранене на животните. Плодовете се беряха зрели, а зеленчуците растяха в почва, която се тореше с минимално количество промишлена химия.

Децата играеха помежду си, а възрастните си ходеха на гости.

Ако долавяте нотка на носталгия по едни други времена, бързам да уточня, че тя произхожда от ясното разбиране, че организмът ни не е така бързо адаптивен, както психиката и поведенческите практики. Да, съвремието е улеснило бита ни, носи храната до вратата ни и прави общуването от дивана почти пълноценно. Но същото това съвремие и модерност увреждат постепенно телата ни.

Фитнес залите не са компенсация. Био храненето - също. На индивидуално ниво те може и да поддържат правилното телесно тегло и да излагат организма на по-малко токсини, но стресът? Срещу стреса в ежедневието универсална рецепта няма.

В общата популация грешките на съвременността стават все по-видими. Те добиват епидемиологични размери - наднормено тегло, затлъстяване, метаболитни и хормонални нарушения, предиабет, диабет тип 2, автоимунни заболявания, онкологични болести, възпалителни ревматологични състояния, терапевтична резистентност...

Колко от това можем да контролираме?

Минаха времената, когато пред кабинета на общопрактикуващите лекари се извиваха опашки от хипертоници, дошли да мерят артериалното си налягане. Вече почти всеки дом разполага с дигитален апарат, благодарение на който ежегодно се предотвратяват висок процент тежки сърдечносъдови събития.

Домашни тестове за специфични биомаркери у нас няма. Човек не може да си направи стационарна лаборатория, но може да наблюдава един показател, който е отговорен за обменни процеси, от които зависят няколко системи в организма - ендокринната, сърдечносъдовата и бъбречната. Това е кръвната захар.

Кои хора са изложени на по-висок риск от повишена кръвна захар?

Разбира се, на първо място са онези, които консумират повече захар и рафинирани и хидрогенирани мазнини. Множество клинични проучвания доказват, че бързите въглехидрати ( т.нар. "бяла захар"), която се намира най-вече в бялото брашно, глюкозо-фруктозния сироп (присъстващ почти във всички обработени храни) и захарта като продукт за подслаждане, унищожават витамините и минералите в кръвта. И не само: захарта е отговорна за процеси като инсулинова резистентност, нарушен въглехидратен транспорт до клетките и ексесивното им натрупване в депа.

Рафинираните и хидрогенираните мазнини съставляват около 80% от дневния ни прием на мазнини. Те са технологични продукти, които не съществуват естествено в природата и са бедни на полезни вещества. Това, което добавят обаче са триглицериди и повишен липиден профил, който е висок рисков фактор за натрупване на плака по стените на съдовете - атеросклероза.

Другата рискова група са хората, с намален двигателен режим. Той оказва влияние върху калорийния обмен и горене. Задържаните калории се трупат като мастни депа и забавят метаболизма допълнително.

Третата рискова група са хората, изложени на високи нива на стрес. Стресът се свързва с отделянето на кортизол, който в инцидентни ситуации дори ускорява горенето и обменните процеси. Хроничният стрес обаче води до феномен, който се нарича "надбъбречна умора" - състояние на хормонален дефицит, породен от невъзможността за навременна продукция на необходимия хормон кортизол и от там, каскадно, започва занижената продукция на всички хормони, които надбъбречните жлези произвеждат. Ако още няма налична надбъбречна умора, хроничният стрес предизвиква постоянен кортизолов душ. Ефектът - загуба на мускулна тъкан за сметка на мастната, висока кръвна захар, диабет тип 2, хормонални нарушения, ранна менопауза, метаболитен синдром, възпалителен процес на съдовете.

Защо е важно да се измерва кръвната захар?

Както вече споменах, домашното мониториране на специфични показатели може да е животоспасяващо. Случаите на резки промени в кръвната захар при привидно здрави и млади хора не са изключение. Продължителните флуктуации с големи числови отклонения и съпътстващите към тях прояви - често ожадняване, често уриниране и т.н, са сериозен повод за среща с ендокринолог.

Различните рестриктивни хранителни и диетични модни режими могат да изложат на риск хора, които имат инсулинова чувствителност, както и такива, които имат белези на диабетни или предиабетни състояния, но не са диагностицирани. А у нас, по епидемиологични данни, има близо половин милион недиагностицирани диабетици.

В това число влизат и хората със сърдечносъдови заболявания, особено онези със сърдечна недостатъчност и запазена помпена функция.

Снимка: Фьоникс Фарма

Какви критерии да търсим в глюкомерите?

Електронните устройства, които мерят кръвната захар в домашни условия се наричат глюкомери. Те са портативни системи, лесно преносими и удобни за използване във всякакви условия.

Какво е важно да знаете?

Снимка: Фьоникс Фарма

Преди да се вземе кръв, ръцете трябва да са прецизно измити и пръстът, от който ще се взима кръв - дезинфекциран.

Много е важно да имате възможност с едно убождане да повторите теста, ако с първата капка не се е получило. Такава процедура е възможна с помощта на глюкомера Contour Plus, който освен, че така ви пести тест ленти, но и дава редица други оптимизирани възможности за по-точно и качествено измерване и проследяване на резултата, като:

- цветова индикация за три състояния - ниска, нормална и висока кръвна захар, изключително подходяща за хора, които имат проблеми със зрението или трудно разчитат дигитални цифри.

- възможност за измерване на кръвната захар в три режима - на гладно, по време на хранене и след хранене.

- възможност за събиране на базата данни в електронен дневник, който лесно да бъде предоставен на специалиста, който проследява пациента.

- съвети при измерени рискови високи или ниски стойности, както и бърза връзка със специалиста.

- възможност за анализ и проследяване чрез приложение в дигитални мобилни устройства

- въвеждане на хранително-диетичния режим

- и не на последно място, напълно безболезнено и не травмиращо пръста устройство за убождане. И това не е за подценяване, защото една от основната причина хората да не прибягват към закупуване и използване на глюкомери, е страхът от убождането.

Контролът на кръвната захар при не диабетици е също толкова важен, колкото периодичното измерване на артериално налягане при не хипертоници. Много често инцидентите са онези, които влошават качеството на живот за дълго.

Снимка: Фьоникс Фарма


Материалът е подготвен със съдействието на Фьоникс Фарма.