Нападението е станало малко след 20 ч., близо до Музикалната академия в София. "Нападнаха ни в гръб. Бяха четири-пет момчета. Ритаха ни и ни блъскаха с юмруци, един от нас е със сцепена вежда. Явно са ни следили дълго време и са изчакали да стигнем до по-тиха улица, за да атакуват", разказа Димитър Димитров от "ЛГБТ Действие".

Нападнатите са три момчета и две момичета. Един от нападнатите е Калоян Станев от Български хелзинкски комитет. Нападателите избягват, но минути по-късно минават през същото място с кола, крещейки обиди към останалите на улицата момичета. Номерът и марката на автомобила са записани и предадени на полицията, която издирва нападателите. "Това е недопустим акт на насилие. Да нападнеш хора в гръб само заради това, че са били на Прайд, е престъпно, долно и страхливо. Случаи като този са поредното доказателство както зa размера на хомофобията в България, така и за нуждата от прайд шествия", заявиха организаторите от фондация "София Прайд".

11 души са били предупредени с протокол, а трима са отведени в полицията за установяване на самоличността им по време на гей шествието в столицата вчера. Това съобщиха пък от пресцентъра на МВР. Имало е заведени лица в полицията за установяване на самоличността им. Те са били за кратко в районно управление, но само, за да бъдат изяснени обстоятелства около дадена ситуация. Не е имало задържани, но на повечето от тях са били съставени протоколи за административно нарушение или за полицейско предупреждение.

Имало е едно лице със съмнително поведение, което е било отведено в 4-то РУП за установяване на самоличността. На други две непълнолетни лица, които били без документи, също им е била установена самоличността. Двама души с мотоциклет „Хонда” са се врязали в шествието. Единият от тях е откаран в районно управление за изясняване на случая.

Няма пострадали при инцидента. Петима души са носили плакат със съдържание срещу провеждащия се парад. Те са проверени, установена е самоличността им, а на този, който е носил плаката, му е съставен протокол за полицейско предупреждение. Проверена е информация за група от десет души, която пристигнала от Перник на Централна гара. Те не са носили забранени вещи и предмети. На тях също са им съставени протоколи за полицейско предупреждение.

Четвъртият София Прайд се проведе на 18 юни, събота. Началният час беше 16 ч., на Моста на влюбените до НДК. На четвъртото издание на София Прайд дойдоха над 1200 души - това е броят на задължително поставяните на КПП-тата гривнички за вход на шествието. Това е с над 50% повече участници от миналата година, и над осем пъти повече от участниците в първия прайд (около 150 души). София Прайд е шествие за равни права на ЛГБТ хората (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални). Прайдът е мирен протест срещу хомофобията, дискриминацията и престъпленията от омраза.