Днес Районният съд във Винзен, Германия, обяви, че приключва производството по гражданското дело по случая с взетото под закрила от германските социални служби българско бебе. Детето и майката, български граждани, могат да се върнат незабавно в семейното жилище, съобщиха от Външно министерство.

Това стана, след като съдът получи възложената от него окончателна съдебно-медицинска експертиза на Съдебна медицина на университетската клиника в Епендорф, Хамбург. Според нея няма доказателства, които да потвърждават първоначалната теза за насилие над детето.

Случаят на семейство Мирена и Георги Славови и тяхната 7-месечна дъщеря нашумя неотдавна, когато неочаквано тя им беше отнета от властите в Хамбург, където те живеят. Всичко се случило след катастрофа в края на декември в Унгария, при която детето е ранено. След лечение в германска болница и ядрено-магнитен резонанс е открит стар кръвоизлив в мозъка му, което поражда съмнения, че то може да е малтретирано преди време. Разследването обаче не е открило никакви такива данни, след като и семейството разказа, че 11 години бебето е било искано и чакано.

Днес съдът съобщи на прокуратурата за основанията за своето решение, уточниха от МВнР. Може да се очаква, че в най-скоро време германските правоохранителни органи ще прекратят съответното наказателно производство.

За щастливата развръзка заслуга имат включително българското посолство в Берлин, завеждащият консулската ни служба в Берлин Даниел Данов, почетният консул на България в Хамбург Герд-Винанд Имайер, както и водещи български неврохирурзи и детски травматолози, се казва още в съобщението.

С намесата на нашите дипломати, докато течеше проверката, на майката беше разрешено да види детето си в присъствието на социални работници.

Часове след щастливата новина семейство Славови направи първи коментар пред БНТ.

"Вчера получихме новина, че втората експертиза е излязла и очаквахме да се назначи следващо дело, за да може да се изясни случая. Но днес ни изненадаха - от Агенцията за закрила на детето са се обадили в дома, в който бяхме настанени и са казали, че можем да се приберем вкъщи вече и че всички обвинения срещу нас отпадат. Няма да има дела, всичко вече е изяснено. Още не можем да проумеем, да се нарадваме на новината, много благодарим на хората, които ни помогнаха. Г-н Данов беше неотлъчно с нас от Консулството. Всички ни подкрепиха от България", каза майката.

"Още не можем да се нарадваме на новината! Много благодарим, г-н Данов от консулството беше през цялото време с нас", беше първият коментар на щастливото семейство пред БНТ.