Изпълнителният директор на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев ще е вероятният нов директор на Националната здравноосигурителна каса. Д-р Дечев е кандидатът на ГЕРБ за поста, който наскоро бе освободен от инфекциониста проф. Камен Плочев, съобщи Дарик.

Информацията все още не е потвърдена официално, но срокът, в който партиите трябваше да излъчат свои кандидати, изтече до края на работния ден в понеделник. Според запознати изборът на д-р Дечев не е изненадващ, а е логичен, тъй като въпросният кандидат се разбира добре със заместник здравния министър Жени Начева, която е и председател на надзорния съвет на касата.

Дългогодишният директор на болница "Св. Иван Рилски" бе отстранен от длъжност през 2015 година от тогавашния здравен министър д-р Петър Москов, защото се възпротиви на идеята за сливане на лечебни заведения и организира протести срещу орязани болнични бюджети.

Две години по-късно д-р Дечев бе върнат начело на "Св. Иван Рилски" от служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев, с аргумента, че при неговото управление лечебното заведение е показало по-добри финансови резултати.