От ГЕРБ внесоха проекторешение за възлагане на Сметната палата да извърши финансова проверка на Българското национално радио за периода от 1 януари 2017 година до 30 септември 2019 година, съобщава БНР. Проектът ще бъде обсъден този четвъртък в парламентарната комисия по културата и медиите.

В проекта е записано извършването на проверката да започне от 1 октомври, а Сметната палата ще има време до края на следващата година да внесе доклада от извършения одит в Народното събрание.

За финансов одит на БНР настоя преди дни премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. Това каза в отворено писмо до медиите по-рано днес генералният директор на Българското национално радио Светослав Костов.

Напрежението възникна след опита водещата Силвия Великова да бъде свалена от ефир. На 13 септември пък БНР безпрецедентно спря за няколко часа излъчването на програма "Хоризонт". Разследващите установиха, че директорът на дирекция "Техника" в БНР е разпоредил спирането на ефира, но без за това да е искано реално съгласието на директора на Националното радио.