Искането на Сотир Цацаров е във връзка с проверка на Софийска градска прокуратура за причиняване на средна телесна повреда по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие.

Събраните в хода на проверката данни сочат, че на 2 октомври м.г. около 19.50 ч. 35-годишният Иван Миховски е блъснал пешеходка в Троян.

Депутатът е управлявал лек автомобил "Мерцедес С350", когато на кръстовището на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и ул. „Васил Левски“, е блъснал пешеходката М.Т., която е пресичала пътното платно. Миховски е шофирал с несъобразена скорост, допълват от прокуратурата. 

Блъснатата жена е откарана в болница с фрактури, които са довели до трайно затруднение на долните крайници за срок около 3-4 месеца.

Иван Миховски бил изпробван за употреба на алкохол с дрегер, който отчел положителен резултат - 0,48 промила на хиляда. На депутата е съставен акт, който е подписан от него без възражения.

Законова пречка за наказателното преследване на Иван Миховски е обстоятелството, че към настоящия момент той е народен представител в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет, уточняват от държавното обвинение.

Затова главният прокурор Сотир Цацаров е поискал Народното събрание да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършеното от Миховски престъпление от общ характер.

От пресцентъра на ГЕРБ уточниха, че с подаването на писмено заявление Иван Миховски заявява своето желание за незабавно изясняване на всички обстоятелства по случая от страна на компетентните органи.

Иван Миховски е роден на 20 юни 1980 г. в Троян. Завършил е Техническия университет в Габрово. Управител е на фирма за автомобилно оборудване. Женен с една дъщеря.