"Трябва да се намери баланс в естественото желание на хората да живеят нормално живота си и и да бъдат защитени. Като медици сме длъжни да излагаме цялата истина пред българските граждани и да активираме рационалните им разсъждения по този въпрос, включително и рационалния страх. Рационалният страх може да ни предпази съзнателно да не се излагаме на ситуации, които биха ни застрашили" -  това каза пред БНР проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб и началник на ВМА.

По думите му експертите у нас са разтревожени от случващото се в Европа заради британския щам на вируса.

"Тревожна е тенденцията за бъдещето... Редуването на отслабване и на затягане на мерките, или т.нар. "скачащите локдауни", дава глътка въздух на всички хора, защото напрежението се нагнетява при по-продължителни периоди".

В предаването "Неделя 150" проф. Мутафчийски допълни, че в момента се работи по осигуряване на по-големи мощности, които да могат да правят секвенация на по-големи количества проби. Според Европейската комисия страните членки трябва да правят секвениране на между 5-10% от взетите проби.

По темата за ваксините председателят на НОЩ коментира:

"Фирмите производители се оказва, че не са толкова коректни, за да може да се планира коя страна какви количества ваксини ще получи... На 7 февруари очакваме 48 000 дози, на 14 февруари - 75 000 и до края на месеца очакваме 139 000 дози от "АстраЗенека". Днес се очакват от "Модерна" 3600 дози, а в понеделник - 17 550 дози от "Пфайзер"... Предстои сключване на договор и със седма компания. До края на годината трябва да имаме 18 млн. дози".

За ефективността на ваксината на "АстраЗенека" при по-възрастните пациенти проф. Мутафчийски уточни, че в препоръката на фирмата е записано с нея да не се ваксинират пациенти над 55 години, защото тази възрастова група не е била включена в експерименталния процес.

Той подчерта, че ваксинационният календар в нашата страна е балансиран и поясни, че предстои неговата актуализация за включване в приоритетните групи на бъдещи членове на избирателни комисии.