Осем са новите случаи на заразяване с коронавирус. Всички те са в София. Така броят на заразените стана 214 души в столицата. Общият брой за страната е 346. 

От всички тях 125 души са хоспитализирани, а 13 са интубирани в интензивно отделение.

Жертвите на COVID-19 остават 8, но средната възраст на загиналите се е снижила доста - 66 години, коментира на редовния брифинг началникът на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

От заразените 17 души са от медицинския персонал, уточни той. 

В София 6 от случаите на зараза са от днес.

Има един човек на 69 години в Александровска болница, един в "Света Анна" на 61 години и 6 амбулаторни случая.

Единият от положителните тестове е на мъж, който се е върнал от Испания през Германия. Тестван е в чужбина и е получил обаждане по телефон за положителната проба. Вече е със симптоми, поясни ген. Мутафчийски. 

Броят на изписаните с по две отрицателни проби е общо 14 души. 

Мутафчийски поясни, че в Пловдив, ситуацията е подценена и там може би ще има пик на заразените. Твърди това на базата на сигнали, че централната улица е отворена и хората се разхождат свободно, а магазините си работят. Там е и струпването на най-много болни медици. Той напомни, че всеки пациент е заподозрян и трябва да бъде третиран по този начин.

Снимка: Министерски съвет

От Пещера има двама освободени за домашно лечение, макар да не са дали още отрицателни проби. Те са с добри клинични показатели. 

Днес са изследвани 276 проби на заподозрени. Очакват се резултати от Стара Загора и Националната лаборатория.

Мутафчийки обясни, че всички лекарства освен традиционните, които се използват за лечение нямат доказан ефект.

В момента вървят 8 клинични проучвания според Световната здравна организация, но те продължават над 10 месеца.

"Допускаме, че случаите са повече от посочените", опасява се ген. Мутафчийски. Той напомни, че според американско проучване "ловим" 2 на всеки 11 заразени.

Той подчерта, че в Благоевградската болница, където има трима починали, няма проблем. Хората са били с придружаващи заболявания като астма и хипертония.

Мутафичйски подчерта, че все още почти все интубиран издъхва и чака с нетърпение първият излекувал се след интубация. 

Нови мерки вече се обмислят във връзка със скандалното видео от голям магазин в столицата, на което се вижда как служители играят хоро. Появиха се и сигнали за препълнен с разхождащи се хора бул. "Витоша"  в София, както и информацията за магазини, в които десетки пазаруват накуп. 

"Следващите мерки са хората да се движат с декларация и в града. Това е мярка, която вече е обмислена и е въпрос на време да бъде въведена", закани се генералът. 

По последни данни има над 7000 проби за коронавирус, които се изследват. Повече от 300 проби са направени днес. 

Мутафчийски напомни, че преди два дни, по препоръка на щаба, се затвори граничения пункт край Златоград. Там бе установено, че в две села в непосредствена близост, заради събирания с роднини е имало висок брой на заразени и починали. 

Снимка: Министерски съвет

"Гърция забрани навлизането на българи в страната без основателни причини. В Сърбия са толкова усложнени за пътуване нещата,  че интензивен трафик в тази насока няма, освен на ТИР-ове, които няма как да бъдат забранени, защото без тях и доставките им няма как да съществуване", обясни ген. Мутафчийски. 

Може да се предполага, че повечето от излекуваните са изградили имунитет, въпреки че има тревожни съобщения в някои здравни списания, които съобщават за случаи на повторно заразяване. 

"Дълго време продължават симптомите след изчистването на организма от коронавируса, съобщават от Китай - има кашлица и неблагоразположение. Все още болестта е нова, за да се каже какви са трайните последици", поясни генерал Мутафчийски.