Добри финансови резултати и липса на дългове, стратегическа инвестиционна програма за обновяване на клиники и апаратура и обучение на военномедицински кадри, въпреки ограниченията от пандемичната обстановка - това показва анализът на началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, за периода 2017-2021 година. Данните бяха изнесени по време на традиционна среща на ръководствата и представители на седемте болници, част от структурата на Академията.

"Предстоят трудни години. Със сигурност трябва да ограничим нивата на амбиция, но няма да спрем, макар и с по-премерени крачки, защото предизвикателствата наистина са големи. Ние ще стегнем редиците, но в никакъв случай няма да спираме развитието и амбициите си за реновиране на базата, за закупуване на модерна апаратура, за добро заплащане и развитие на персонала", предупреди началникът на ВМА.

Той отчете известен спад в лечебната дейност в сравнение с периода преди пандемията, но и нарастване на приходите от доболнична помощ и по линия на НЗОК и НОИ, което от своя страна дава възможност за повишаване възнагражденията на персонала и инвестиция в ремонт на клиники и апаратура. Ген. Мутафчийски благодари на колегите си за активното участие в битката с COVID-19. "Съвсем заслужено получихте и признанието на обществото, защото показахте как се извършва истинско лечение на болните", заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той акцентира още, че почти двойно се е повишило допълнителното материално стимулиране на персонала. "Това е нашата философия на управление - освен модерна среда за работа, хората да се чувстват и по-удовлетворени от своя труд. Другият ни мотивационен лост е възможността за кариерно и академично развитие", заяви пред колегите си шефът на ВМА.

Ген. Мутафчийски докладва още, че всички клиники в столичната болница са реновирани. "Създадохме най-модерния операционен център на Балканите, ремонтирахме клиники и във военните болници във Варна и Сливен", каза той.

ВМА е акредитирана по 35 научни специалности, като две от тях - Епидемиология и Пластично-възстановителна хирургия, са нови. "Можем да обучаваме студенти и специализанти по 57 медицински специалности, което е с 12 повече в сравнение с предишния 5-годишен период на акредитация. Създадохме възможност и за специализация на медицински сестри - анестезиология и превързочна техника", поясни още генерал-майор Мутафчийски.

116 са вече курсантите, които се обучават по специалността "Военен лекар", а за следващата година бройките са завишени с 20 наред с 10 места за военни медицински сестри. От тази година ВМА вече обучава парамедици и военнослужещи-санитарни инструктори.