Разследва се дейността на търговски дружества, които се занимават с големи инфраструктурни обекти, след спечелени крупни обществени поръчки, съобщиха от Върховна касационна прокуратура, без да уточняват за кои обекти става дума.

На 09 и 10 март, под ръководството на Специализираната прокуратурата, ГДБОП и НАП са извършили претърсвания и изземвания в Пловдив, Благоевград, Лом и София. Това е направено в хода на разследване на дейността на търговските дружества „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД - и двете с основен предмет на дейност строителство, се уточнява в съобщението.

Тези две компании са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти. Дружествата на „Агромах“ и „Пътища Пловдив груп“ ползват доставки от дружества, наречени „буфери“ - „Кей пласт“ ЕООД и „Кей транс гео“ ЕООД. Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи.
По този начин се намалява дължимия от тях към държавния бюджет ДДС за внасяне.

От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на „липсващи търговски“ – регистрирани на лица с нисък социален статус, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама, допълниха от държавното обвинение.

С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС.

При претърсванията в Лом са открити и иззети златни накити на стойност около 500 000 лева.

В базата на „Агромах“ в района на Благоевград пък служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 000 000 евро.  

Продължават действията по разследването, като предстоят разпити на свидетели, изискване на документи, назначаване на експертизи, се казва още в съобщението.

През май 2015 г. "Агромах" и "Пътища Пловдив" участваха в консорциум с  Хидрострой" и "Алве Консулт" и бяха избрани да строят лот 3.1 от магистрала "Струма" - от Благоевград до село Крупник срещу 186 млн. лв.

"Пътища Пловдив" участва и в строителството на магистрала "Марица". През юли миналата година Агенция "Пътна инфраструктура" избра фирмата за изпълнител на извършване на допълнителни строителни работи на отсечката Оризово - Димитровград.

Благоевградската "Агромах" е собственост на 38-годишния Христо Асенов Савев и притежава "Пътища Пловдив", която се управлява от баща му – Асен Савев. "Пътища Пловдив груп" ЕООД пък е собственост на "Пътища Пловдив" АД.

"Агромах": Даваме 7 млн., ако докажат, че дължим 14

Обискът е мокра поръчка, не дължим данъци, а парите, иззети от касата на фирмата, са оборотни, категорично отрече обвиненията управителят на "Агромах" Методи Бачев.

"Който ми покаже документ, че не сме внесли 14 млн. лв. ДДС, ще му дам лично половината сума. Това е поръчка срещу нас и изпращам поздрави на поръчителите. Знам кои са, но засега няма да ги кажа. Никой не казва, че имаме 30-40 млн. лв. кредити за текущи обекти и купуване на нова техника", коментира той, цитиран от "24 часа".

Според него у нас работят фирми с политически протекции и друга група, които са силни и извършват качествена работа. Ние нямаме политически чадър, затова е атаката срещу нас, допълни Бачев.

Този, който покаже документ, че дължим данъци, ще му дам премия 100 000 лева. Аз лично още в понеделник ще изпратя моите 3000 души в ГДБОП да им дадат заплати, това ще направя, не можеш да маскариш хора и фирма, без да имаш доказателства, без да имаш документи”, каза още той пред bTV.

Бачев показва документи за платени данъци и твърди, че няма и лев задължения към държавата. А фирмите, през които минавали документите, били законно регистрирани и действащи и не служели за укриване на данъци и печалби.

Единственото нещо, за което се притеснявам е, че тази нощ някой няма да спи добре, защото прокуратурата се провали в изпълнението на поръчката му. Аз ще легна и ще си заспя като къпан”, категоричен беше бизнесменът.