С решение номер 28 от 26 август Светлана Жекова е дала разрешение на американската компания "Парк Плейс Енерджи Корп" да извърши проучване на нефт и природен газ в блок "1-11 Вранино" в Добруджа. Проблемът е свързан с въглищната газификация, което е метод за добив на газ, обясниха "Зелените", които се заканиха да подадат жалба до ВАС, ако разрешението не бъде оттеглено.

Те алармират, че газът, добит по тази технология, е синтетичен - получен по изкуствен начин при подземно изгаряне на въглищни пластове, съобщиха OffNews и Дарик радио. При запалването на тези въглищни пластове се получава нискогорим калоричен газ, който се извлича от земята чрез сондажи.

Еколозите допълват, че тази технология е експериментална и е била изоставена досега заради мащабното замърсяване на подземните водоизточници.
Технологията е правена в много страни още през 80-те години на миналия век, но не са били достигнати екологичните стандарти за индустриално производство.

Юристът Свилен Овчаров заяви, че методът е в противоречие с българското законодателство, защото се нарушава законът за водите, а Петко Цветков допълни, че не се гарантира, че при добива на газ няма да бъдат засегнати водните пластове, което ще доведе до замърсяване. Основното притеснение на природозащитниците е, че водата на цяла Добруджа може да бъде замърсена.

"Ще има отделяне на радиоактивни елементи, като след това има реална опасност от пропадане на земни пластове", каза Синтия Недялкова.

В неделя заради решението се организират протести в София, Бургас, Варна и други градове.

"Разрешението на Светлана Жекова е немотивирано и противозаконно", коментира междувременно на пресконференция бившият зам.-министър на околната среда и водите в кабинета "Орешарски" Чавдар Георгиев, цитиран от БТА.

Той обясни, че не са спазени задължителните изисквания на Закона за опазване на околната среда и на Закона за биологичното разнообразие. Георгиев отбеляза, че има мораториум, свързан с добива на шистов газ.
От БСП настояват за отмяна на разрешението на МОСВ и ще подкрепят протести срещуте, като подчертаха, че не искат от това да правят предизборна кампания.

Георги Божинов, водач на листата във Враца, коментира, че очевидно американската фирма е намерила благоприятна среда и администрация да сключи договор за проучване на това находище, както и че разчита на споразумение, което "се подготвя при висока секретност".

Жекова: Преди месеци МИЕ е сключило договор 

"Няма разрешение за добив на природен газ и нефт в района на Добрич от "Парк Плейс Енерджи Корп", там се правят проучвания, които стриктно се наблюдават дали отговарят на нормите на закона. За да се стигне дотам, е нужна дълга процедура по съгласуване и оценка на въздействие върху околната среда", обясни по-късно Светлана Жекова.

Сондажите и проучванията в района не са опасни за водните пластове в Добруджа, каза Христо Казанджиев, експерт по сондажите.

Проект за търсене и проучване на природен газ в границите на "Блок 1-11 Вранино", в района на Добрич, е започнал през 2000 г. През 2008 г. се установява, че най-вероятно има залежи от природен газ. През 2010 г. МС решава да се сключи договор за бъдещо търсене и проучване.

"Преди няколко месеца Министерството на икономиката и енергетиката е сключило договор с "Парк Плейс Енерджи Корп" за продължаване на проучванията. Разрешение за работа на фирмата обаче няма, защото има процедура, включваща съгласуване с МОСВ. Фирмата е длъжна да представи работен план", посочи Жекова.

По думите й има условия всяко следващо действие, включително и окончателното одобрение на работния план, да бъдат подлагани на оценки за въздействие върху околната среда и на оценка за съвместимост.
В работния план за 2014 г. не се предвиждат нови сондажи, а само подготовка на проект за нов сондаж.

"Тези сондажи не са добив на природен газ, но за да влязат в работния план на фирмата, също трябва да бъдат одобрявани от МОСВ. Едва при обявяване на методите за добив МОСВ може да реши дали да го забрани", каза Жекова.

АНКЕТА: Да има ли проучване за нефт и газ в Добруджа?