Търговците на новородени, сред които има български граждани, са действали на територията на Атина, Ламия и Серес, съобщи радио "Скай", цитирано от БНР.
Арестувани са роми от България, които от близо 10 години ходели в Гърция, за да продават бебета на бездетни семейства. Някои от тях са продали по две деца, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По-късно вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи пред журналисти, че във Варна са задържани петима души, а други 9 са арестувани в Гърция. Той допълни, че полицейската операция, която е подготвяна 6 месеца, продължава.
На извънредна пресконференция окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров уточни, че двама от задържаните са от Варна, останалите са от Ямбол и Бургас.
Шестима от арестуваните в Гърция също са българи, за които предстои да бъдат издадени Европейски заповеди за арест и екстрадиране в България. Сред тях има медицинско лице и жена, която по професия е адвокат.

Прокурорът добави, че в хода на разследването са били събрани доказателства за транспортиране и превеждане през границата на 14 бременни жени, предимно от ромски произход, са били уговорени да продадат бебета си. Момиченцата се продавали по евтино - от 18 000 до 20 000 евро, а цената за момченцата стигала до 25 000 евро.
Чавдаров уточни, че в 90% от случаите жените доброволно са продавали бебетата си в Гърция, като са били уговаряни да получат 2500 евро от цялата сума. Те трябвало да родят детето си в Гърция и впоследствие да дадат съгласието си то да бъде осиновено от гръцки семейства. В повечето случаи обаче жените са били мамени и не са получавали почти никакви пари.
От МВР допълват, че е имало случаи когато жените се разколебавали да оставят децата си и тогава следвали заплахи към тях и семействата им.

Някои от майките са от село Каменар, Варненско. Те няма да бъдат съдени, тъй като са съдействали на органите на правосъдието с показанията си. Организаторите на трафика на бебета обаче може да получат затвор до 15 години и глоба до 100 000 лева.
За разкриване на схемата са използвани СРС-та, съобщи още прокурорът.

По информация на пресцентъра на МВР до момента са установени са около 20 жертви на престъпната организация. Групата е ръководена от 37-годишния българин А.Т с прякор Бане и 36-годишна жена, с която от години живее на семейни начала в Гърция -  също българка. Към „организацията” била привлечена и 39-годишна българска адвокатка, омъжена за грък. Тя обезпечавала сделките с клиентите и уреждала актовете за раждане и документите за осиновяване.

В края на септември м.г. група български роми, живеещи в Италия, бяха осъдени от съд в Милано за трафик на новородени бебета. Сред осъдените бяха както две майки, съгласили се да продадат децата си, така и организаторите на продажбата. Жените получиха по 3 години и 8 месеца затвор, а останалите участници в трафика - 9 години затвор. За родено момче майките получавали едва по 400 евро, а за момиче по 200 евро, останалите пари отивали за посредниците.

Последна актуализация в 14 ч.