Повечето от българите са санкционирани, тъй като непознават гръцките правила за движение по пътищата, съобщи Нова телевизия.

В опит да помогне на водачите от граничния сектор в Смолян започнаха разпространението на листовки, съдържащи основните различия в закона. Разлепени листовки има и на граничния пункт "Златоград".

Глобите в Гърция са в пъти по-високи от тези, предвидени в българския Закон за движение по пътищата. Така например санкциите за непоставен предпазен колан започват от 200 евро. Абсолютно забранено е карането на кола с теглич, освен ако не е пригоден да се прибира в купето.

"Българските шофьори трябва да знаят, че в Гърция изобщо не е разрешено да се движат коли със затъмнени стъкла. Също така много често глобите се съпътстват със сваляне на регистрационните номера на автомобила", предупреди директорът на граничен сектор-Смолян Тодор Георгиев.

Въпреки листовките и въпреки предупрежденията на граничните полицаи много от българите предпочитат да рискуват и да продължат пътя си към Гърция, въпреки че колите им са със затъмнени стъкла. Според статистиката такива стъкла има почти всеки втори автомобил, допълва Нова телевизия.