Едночасовите блокади на пътища, главно в централната и северната част на страната, започнаха в 14 часа, принуждавайки автомобилите да търсят обиколни пътища или да изчакат края на блокадата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Блокиран бе и един от граничните пунктове на гръцко-българската граница. Край Солун фермерите раздаваха зеле и чували ориз на спрените автомобили.

Фермерите протестират срещу решението на правителството да премахне данъчните облекчения върху доходите на земеделците и горивото за селскостопански машини, както и срещу значителното забавяне при изплащане на държавните субсидии за земеделие. Миналата седмица правителството обеща да ускори изплащането на субсидиите и частично да удовлетвори исканията на земеделските производители, но фермерите коментираха, че управляващите се подиграват с тях и им "хвърлят трохи".

Мерките за икономии, предприети тази година в Гърция, която се бори с продължаващата шеста година рецесия и растяща безработица, са част от условията за получаване на финансова подкрепа от другите 16 страни от еврозоната и от Международния валутен фонд.

Заместник-министърът на финансите Христос Стайкурас съобщи днес, че благодарение на съкращаването на бюджетните разходи през януари е бил отчетен 165 милиона евро бюджетен излишък, докато същият месец на миналата година е завършил с 490 милиона евро дефицит.

Миналата седмица от българското Външно министерство препоръчаха на българските граждани "да се информират предварително за пътната обстановка в Северна Гърция преди да предприемат пътуване и преди всичко в района на Серес и Солун".