Бившият щангист, който през 2004 г. бе лишен от състезателни права за фалшифициране на допинг проби, кацна в 14.00 часа в сряда на летище София, с полет от Париж,  с временен паспорт от българското посолство, информира БНТ.

Бразилски източник заяви неофициално пред Дир.бг, че в Бразилия е станало възможно да бъдат експулсирани чужденци с влязла в сила присъда, независимо от това колко време още им остава да изтърпяват лишаване от свобода. Засега не се потвърждава, че случаят с Боевски е такъв.

Дир.бг обаче изясни, че на 13 март 2013 г. в бразилския "Официален дневник на съюза" (Държавен вестник) е публикувано решение за експулсиране на Гълъбин Боевски от територията на Бразилия.
Поставя се условие той да изтърпява наказание в неговата страна, в случай че има основание за това, или да бъде освободен от съдебната власт.

Министерството на правосъдието не е уведомявано за освобождаването на българския гражданин Гълъбин Боевски. Нито е искано той да изтърпява наложеното му наказание в Бразилия на наша територия, информира БГНЕС, като се позовава на кабинета на вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова.

По информация на "Стандарт" вероятно той е сключил споразумение с бразилския съд за някакво сътрудничество.

На летището в София самият Гълъбин Боевски отказа да даде подробности за завръщането си. На въпрос все пак да каже как и защо се връща, защото това е важно, той отговори: 

"Беше важно за вас преди 2 години, сега не е важно".

От БНТ потърсиха отговор и от посолството на България в Бразилия. На въпроса какво могат да кажат за случая, от там отговориха:

„Ние можем да знаем, но нямаме право да даваме информация.“

И въпросът дали е някакво споразумение между България и Бразилия и дали е оневинен остана без отговор.

Адвокатът на именития ни спортист също не внесе яснота. Ивайло Дерменджиев заяви лаконично:

Не знам, да ви кажа точно, по-скоро жена му трябва да питате, тя е на място там. Движат се документи, но да ви кажа нещо конкретно - не мога, а и нямам оторизация.“

Другият му адвокат Константин Симеонов добави пред "Труд", че завръщането на Боевски е станало по легален начин, както и че само той му може да обяви какво се е случило и ако желае, ще даде пресконференция.

През 2011 година, в нощта на 24 срещу 25 октомври, Гълъбин Боевски беше задържан с 9 кг. кокаин на летището в Сао Пауло. Наркотикът беше намерен укрит в багажа му.
По време на процеса в Бразилия щангистът твърдеше, че кокаинът в куфарите е бил поставен без негово знание. Той обаче не можа да го докаже и бе осъден на затвор, а през 2012 година второинстанционният апелативен съд отказа да намали 9-годишната му присъда.

Вижте снимки на Гълъбин Боевски>>