Строителната фирма, която изгради автомагистрала "Струма" от Кулата до Сандански, ползва незаконно голям терен под мостово съоръжение и в сервитута на магистралата край благоевградското село Бяло поле. Това заявиха в отговор на въпроси на БНР от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), като разпоредиха незабавно премахване на камионите и строителната техника. От компанията заявиха, че на този етап няма да коментират случая.

Мощната строителна фирма "Грома Холд", позната в недалечното минало като "Агромах", отдавна ползва терена от над 10 декара, изключителна държавна собственост, като автопарк за строителната си и пътноподдържаща техника. Под виадукта край село Бяло поле ежедневно се паркират и леки автомобили. В непосредствена близост до магистралата е и основната база на дружеството.

Агенция "Пътна инфраструктура" вече е разпоредила на строителната фирма "Грома Холд" в срок до 23 август да премахне наличната техника, разположена под съоръжението при 87-ми км на АМ "Струма". От дружеството е изискано и почистване на подмостовото пространство. Преместената пътноподдържаща техника ще бъде разположена на друг терен, с който фирмата разполага.

Дали ще се предприемат наказателни мерки за незаконното и безвъзмездно използване на държавната собственост, и то в продължение на години, от отговора на АПИ не става ясно.

Това е поредно нерегламентирано използване на терен под мостово съоръжение на АМ "Струма" след пожара под магистралата край Дупница миналата седмица. Случаят доведе до спешна проверка на всички съоръжения по големите пътни артерии в страната за това дали се използват незаконно пространствата под тях и терени от сервитута им. Пожарът се разследва и от прокуратурата, която повдигна обвинение на собственика на пламналото депо за отпадъци.

Голямата строителна компания "Грома Холд" беше изпълнител на два големи участъка от автомагистрала Струма - от Кулата до Сандански, в момента изгражда отсечката от Благоевград до Крупник и е един от кандидатите за участъка в Кресненското дефиле - посока София.