Скорошно проучване показа, че продължителното излагане на фини прахови частици 2,5 (ФПЧ 2,5) увеличава риска от диабет. Въпреки че заболяването е едно от най-честите в наши дни, за връзката му със замърсяването на въздуха се говори малко в развиващите се държави, особено в Китай, където концентрацията на ФПЧ 2,5 е сравнително висока, предава Вulgarian.cri.cn.

Учените от болницата Фу'уай към Китайската академия на медицинските науки съвместно с американския университет Емори изследваха връзката между продължителното излагане на ФПЧ 2,5 и диабета на базата на данни събрани от над 88 000 китайци и информация от сателити за концентрацията на ФПЧ 2,5 за периода 2004 г. - 2015 г. Според резултатите от тяхната работа, които бяха публикувани в сп. "Environment International", основният риск за появата на диабет се увеличил с 15,7% при продължителното повишение от 10 микрограма на кубичен метър на концентрацията на ФПЧ 2,5. Неблагоприятният ефект бил по-голям сред младите и хората на средна възраст, сред жените, непушачите и лицата с по-нисък индекс на телесната маса.

Проучването показа, че ФПЧ 2,5 са важен рисков фактор за диабета в Китай. Един от учените в екипа обяснява, че то ще бъде от полза при разработването на политики за чистотата на въздуха и превенцията на диабета.