Апелативните съдии потвърдиха решението на Софийски градски съд от миналата седмица за отстраняването на Златанов.
За разлика от тогава, сега той не присъства на съдебното заседание и бе представляван от адвоката си, предаде "Фокус".

Защитничката на Златанов - Мария Вълканова, повтори пред журналисти неговото твърдение, че записките му, от които личи, че е получавал указания за образуване или спиране на преписки, са просто "драсканици". По думите й, когато човек оставал насаме със себе си, било разбираемо езикът да е по-свободен и да няма цензура. 

Адвокатката заяви, че бележникът е бил намерен на бюрото му.

Доколкото знам, не го е отварял от месеци, даже нямаше спомен - какво имаше записано вътре, чак по делото си спомни", добави адвокатката. 

Тя подчерта, че е виждала от тефтерчето само това, което е снимано по делото, и което беше представено на пресконференцията на прокуратурата.

Не ни бяха предявени никакви доказателства, нито едно. За привличането му като обвиняем, няма никакво конкретно деяние”, каза още Вълканова. 

Обвиненията срещу Златанов

Филип Златанов е обвинен в длъжностно престъпление, за което законът предвижда до 8 г. затвор. Сред нарушенията му са драстичното изпълняване на "директиви", манипулиране на проверки, забавяне на преписките и неуведомяване на прокуратурата за резултатите от проверките.

Последното се счита за особено тежко, тъй като по закон държавното обвинение има право да оспова пред съда заключението на комисията, независимо дало то установява или отхвърля конфликт на интереси. А за да го направи, трябва да е информирана за всяко решение на комисията.

Съдът прецени, че има доказателства, според които служебното положение на Златанов може да създаде пречки за обективното изясняване на обстоятелствата по делото, затова го отстрани от поста.

От Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в парламента обявиха, че са се самосезирали и са включили в дневния си ред за утре казуса със Златанов.

Фидосова напуска НС

В същото време тази сутрин депутатка от ГЕРБ Искра Фидосова е подала молба за прекратяване на мандата й в Народното събрание, съобщиха от деловодството. Това се случва, след като името й бе свързано със скандалното тефтерче, в което е записано как Златанов се отчита на И. Ф.

Първо Фидосова коментира, че не се разпознава в тези инициали, но още на другия ден обяви, че е поискала от Бойко Борисов да бъде освободена като депутат и член на ръководството на партията. Самият Борисов заяви, че той е поискал от нея да се оттегли и това е наказание за негативната част от ГЕРБ.