На поредния ремонт на жълтите павета в София е назначен непрекъснат контрол, обяви пред NOVA кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

"Моята голяма болка са жълтите павета. Те са знакови за София. Знаете, че беше безобразно наредено и се разреди по безобразен начин настилката. Поканих едни от най-добрите експерти, дадохме всичко от себе си. Сега остава строителите да си свършат работата. Разпоредила съм ежедневен, непрекъснат контрол на място. И ако и този път една от най-големите строителни фирми в България, си позволи да не се справи с тази задача, не просто няма да и бъде платено и ще бъде санкционирана, но това за мен ще означава че фирмата може би има други цели", коментира още тя.

В края на последния си мандат тя избори успехите и предизвикателствата пред екипа ѝ. "Последният мандат за всички кметове е безпрецедентен. Три месеца, след като започнахме работа дойде COVID кризата. Тя ни принуди да трансформираме плановете и бюджетите. Изправи ни пред много сериозни предизвикателства. След това започна инфлацията. През цялото това време местната власт остана единствената стабилна. Развитието на София не е спряло. И в момента работим по около 20 структуроопределящи проекта. Такива са пробивите на бул. "Филип Кутев" и "Тодор Каблешков". Всъщност говорим за изцяло нов, огромен, прекрасен 6-лентов път с велоалея, с широки тротоари. Всичко това дава възможност за връзка с други трасета", избори Фандъкова.

Тя изтъкна и че се гордее и с развитието на метрото. "Ще има още една метростанция в "Обеля". За нея също всичко сме осигурили. Надявам се да стартира и участъкът през "Слатина". Това са 6 км. Тоест, оставям 10 км в строителство и няколко участъка с подготвени трасета", поясни кметът на столицата.

И допълни, че оставя на следващия кмет сериозни задачи. Но е категорична, че няма да се кандидатира повече за местните избори.