162 души от персонала на столичните училища вече са ваксинирани срещу Covid-19, а над 5000 са се записали за имунизация. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти пред сградата на Столична РЗИ.

Ваксинацията на педагогическия и непедагогическия персонал започна вчера.

"Работи се в координация РЗИ, Управлението по образованието и нашите екипи от Столична община така, че да осигурим възможност на всички учители, всички представиетли на помощен персонал, всики, които желаят да се ваксиниракт", коментира кметът на София.

По думите й общо в 15 болници и медициниски центрове в София има кабинети за ваксиниране, а при необходимост Столична община има готовност в ДКЦ-ата. Йорданка Фандъкова уточни, че над 5000 учители и помощници са пожлеали да се ваксинират, което е малко над 20 %.

"Надявам се, че този процент ще нараства с напредванего на ваксинирането", допълни тя.

Кметът на София каза, че за нея ваксинацията на учителите е много важна задача. 

"Това означава да са спокойни учителите и децата да бъдат в училище. Това е много важно. Подкрепям изцяло министърът на образованието, който каза вчера, че никой не може да оцени в момента щетите за това, че децата не са в училище. За да е така, учителите трябва да са спокойни", изтъкна още Йорданка Фандъкова и изрази надежда процесът на ваксинация да продължи сред педагогическия персонал, както е в домовете за възрастни хора.

Тя припомни, че миналата седмица е започнало ваксиниранетов домовете за възрастни хора. "Бяха пожелали и се ваксинираха малко над 22 %. Вече проявиха желание още хора и достигаме 30 % от живеещите", допълни Йорданка Фандъкова. "Искам да благодаря на Столичната РЗИ, с които сме в абсолютна и пълна координация, за да можем да помогнем на хората", каза още Фандъкова.

Директорът на Столична РЗИ Данчо Пенчев отправи апел към учителите, педагозите и персонала стриктно да спазват графика на ваксинацията, който е създаден, за да няма изпускане и празни дози.

"В София град са получени от ваксините на "Пфайзер" близо 25 хил. дози, а от "Модерна" - 4800 дози. Към момента се раздават последните получени количества, които да обхванат хората от фаза 2. В София се одвършва и фаза 1, където останаха стоматолози, фармацевти и лекари и помощен персонал", заяви Пенчев.

"Искам да ви кажа, че и в момента пред Столична регионална здравна инспекция са линейките на Центъра за спешна медицинска помощ, които фактически поемайки ваксините, се превръщат в изнесени имунизационни пунктове. Там задължително преди започването на ваксинация се дава необходимата информация на хората, които са пожелали да се ваксинират", допълни шефът на СРЗИ.

Пълната информация за ваксината е публично достойние и са на сайта на Министерство на здравеопазването, на сайта на Столичната РЗИ.

Той отговори на въпрос и кога се очакват първите дози от "Астра Зенека". По думите му това ще се случи в средата на месеца.