Животните на Тодорка Сакалиева, станала известна като баба Дора от ямболското село Шарково, все пак бяха евтаназирани днес следобяд заради заразата от чума. Това се случи, след като полиция изведе доброволците, които досега не допускаха ветеринарите. Този път не се стигна до сблъсъци, а жандармерията ограничи изцяло достъпа до мястото, поставено под карантина, включително за журналисти. 

"Умъртвени са всички животни и от последните три останали стада в село Шарково -  две по-малки с около 15 животни и това, което е с козите - с около 140 животни (на баба Дора - б.р.), вече са умъртвени по хуманен начин и загробени", обяви на извънреден брифинг министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

"Едно от тези стада е на баба Дора и тя, както всички, ще получи обезщетение. Това ще стане до една седмица, а за всички останали в Шарково, чиито животни преди това бяха умъртвени, изплащането ще стане утре", добави той, цитиран от "Фокус".

Той припомни, че в трите населени места - Шарково, Странджа и Краново, са били потвърдени 22 положителни проби.

"Което означава, че там независимо от това, че не всички стада са с положителни проби, поради контактност, трябваше да се подходи по този начин. Това е начин, потвърден като правилен от Европейската комисия, която беше при нас. В петък бяха платени обезщетенията в Краново и Странджа", каза още Порожанов.

Министърът уточни, че последните три двора, в които имаше животни, ще бъдат дезинфекцирани днес, а до дни ще започне и самото изчистване на оборите.

"Работата на министъра е тези хора да получат адекватни, разумни и в случая допълнителни обезщетения. Плащаме доста над стойността на животното. В петък бяха изплатени обезщетенията в Болярово, дойдоха хора да ни благодарят. В събота преди да си тръгна имаше разбиране, в неделя нещата се обърнаха. Процесът беше възпрепятстван. Леля Дора се беше примирила. При нея нямаше положителни проби, но в самото село имаше заразени животни. Не може да се постъпи по друг начин в тази ситуация. Но имаше хора, които я надъхваха в друга посока", коментира по-рано той пред Канал 3.

Порожанов подчерта, че чумата е тежко заболяване и трябва да се борим с него, защото може да се превърне в сериозен проблем. Той обаче призна, че властите са имали слаба комуникация с животновъдите. 

Снимка: bTV

Вчера от ГЕРБ показаха видеозапис, публикуван във Фейсбук, в който един от доброволците разказва, че е говорил с лидера на БСП Корнелия Нинова, която му давала инструкции какво да правят. От управляващата партия попитаха социалистката познавали хората, организирали протестите, и се заканиха да я дадат на прокурор, ако се установи, че е възпрепятствала евтаназирането на животните.

До този момент няма коментар от Нинова.