Да бъдат изключени националистите от властта в България - това поискаха европейските либерали АЛДЕ по време на форума си, който продължава втори ден в София, съобщава bTV.

Причината е позицията на "Атака" в подкрепа на анексирането на Крим и тази на ВМРО срещу приемането на Сърбия в Европейския съюз заради провокация към българите в Западните покрайнини.

"Вчера нападнах "Атака" защото не е отговорно такава партия да е в управлението", обяви Ханс Ван Баален, президент на АЛДЕ.

"При участие на националисти във властта чуваме тревожни изявления от Крим и се получи декларацията на другите им партньори за присъединяването на Западните Балкани в ЕС като приоритет. Че Сърбия не трябва да е част от ЕС се твърди в декларация на партия, която има вицепремиер", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Воеводите реагираха светкавично и обясниха, че Белград за пореден път извършва провокация към българите в западните покрайнини и затова са поискали Сърбия да не бъде приета в ЕС.

Причината е "асимилационна политика в западните покрайнини", а поводът - тема на ученически конкурс по повод твърденията за български зверства там през Първата световна война.

"Защо се случват тези истерии, защото ДПС е извън властта и обществените поръчки, загива, разпада се. Оценката на президента на АЛДЕ не означава нищо за нас, защото тя е основана на лицемерие", каза Джамбазки.

От ВМРО допълниха, че фундаментален за членството в ЕС е принципът за добросъседство и липсата на претенции към съседни държави и посочиха като пример индиректни териториални претенции с понятието Вардарска Сърбия, което означавало част от Македония.

От Атака обявиха, че ще изразят позицията си по нападките на европейските либерали в следващите дни, а от ГЕРБ засега се въздържат от коментар.