В следващите дни се очаква да бъде извършена инспекция от ЕС в производствените бази в Русия, където се прави ваксината "Спутник V". Данните ще бъдат анализирани, за да се проучи качеството и безопасността на руската ваксина. Стартирал е и предварителен преглед и за китайската ваксина на "Синовак", за която скоро се очаква по-подробна информация. Това заяви пред БНТ Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

"От началото на година досега са доставени над 2,5 милиона дози, а над 1 милион са поставените дози. В последните седмици се наблюдава активно участие от страна на всички медицински специалисти, което позволява всеки ден да се постигат добри резултати", обяви той.

Кирилов съобщи, че в понеделник страна ни е получи нови 274 000 дози от ваксината на "Пфайзер", а днес се очакват и 19 000 дози от "Янсен". Заради големия брой доставки Кирилов се надява в следващите седмици да се увеличи темпът на ваксинация и по-бързо да бъде достигнато необходимото ниво, което Европейската комисия поставя за справяне с пандемията.

До края на месеца се очакват около 1 милион дози, а за месец юни 2,5 милиона.

"Към момента и двете ваксини се използват максимално скоро след извършване на доставката, тъй като в последните 2 седмици имаше доставка на по-големи количества", заяви Богдан Кирилов.

Според него до преди няколко седмици основният проблем в ЕС е бил недостигът на дози, но благодарение на разговорите на световните лидери, сега може да бъде постигнато ускорено доставяне на повече количества от ваксините.

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов заяви, че сегашната организация за ваксинирането ще бъде по-добра, тъй като личните лекари ще получават ваксини от 10 пункта в София. Става въпрос за около 850 опщопрактикуващи лекари.

До четвъртък ще се заявяват нужните ваксини и вида им, както и заявка в кой пункт да ги получат. В петък тази информация ще бъде обработвана, а в понеделник личните лекари ще могат да получават заявените ваксини.

По думите му до този момент проблем е било получаването и броят на получените ваксини.

Д-р Брънзалов коментира, че количества от ваксините има, най-желани са РНК ваксините. От вчера има нова информация към кратката информация, че ваксината на "Пфайзер" може да се съхранява при температура от 2 до 8 градуса до 31 дни, което значително ще облекчи работата на личните лекари.

По негови наблюдения много хора се колебаят дали да се ваксинират, но голяма част от рисковите пациенти вече са обхванати от ваксинационния процес.