Константийският епископ Михаил бе избран на втория тур за кандидат за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се проведе днес в Сливенската митрополия. Двамата с Агатаполския епископ Йеротей (избран от първи тур с 26 гласа), са кандидатите за Сливенски митрополит, между които ще избира Светият синод на 25 февруари, съобщи БТА.

Епископ Михаил, викарен епископ на Ловчанския митрополит, получи необходимите 22 гласа от гласувалите на втори тур 42-ма епархийски избиратели от седемте сливенски духовни околии. Всички бюлетини бяха действителни, а изборът продължи около половин час.

Втори по брой гласове бе Знеполският епископ Арсений със 17 гласа, колкото получи и на първия тур. Останалите кандидати - Браницки епископ Пахомий, ​Смоленски епископ Висарион и Белоградчишки епископ Поликарп получиха по един глас. Главиницки епископ Макарий, Велички епископ Сионий, Мелнишки епископ Герасим и Велбъждски епископ Исаак не получиха гласове на втория тур.

Предстои да бъдат изготвени протоколите, каза наместникът на сливенския митрополитски престол - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ръководеше изборния процес.

Ако Светият синод на заседанието си на 24 февруари, след като изслуша доклада на наместника на овдовелия епархийски престол и разгледа постъпилата документация, прецени, че изборът е валиден и е организиран по надлежния ред, в неделя, 25 февруари, ще се състои и каноничният избор.

Изборът на нов Сливенски митрополит е заради кончината на Негово високопреосвещенство Йоаникий, който почина на 9 януари тази година.