За следващите три години София няма проблем с водоснабдяването. Язовир Бели Искър го държим малко по-ниско заради водата, в момента в който се ремонтира, ще го напълним. И той е пълен, и Студена е пълен, и Дяково, и още шест язовира. Това обясни пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

"Дяково, Студена, Искър, Бели Искър са най-пълните язовири в страната - само кажете и след две седмици почват да преливат", категоричен е министърът.

"На 27 ноември изтича срокът за регистрация на кладенците в частни дворове. Тези, които са готови, могат да се регистрират, но заради коронавируса, хората нямаха възможност да отидат да подадат документи. Затова минимум една или две години трябва да се отложи този срок. В четвъртък ще разговарям със земеделския министър Десислава Танева по въпроса за срока", допълни той.

"Разрешено е да се ползва до 10 кубика вода дневно и дори е безплатно. Не може обаче да имаш безплатна промишлена дейност. Затова ние определяме 2 стотинки на кубик, ако толкова питате, нямаме материален интерес. Не може обаче всеки да дупчи, където му дойде, защото има голяма вероятност да навреди на по-голям източник на водоснабдяване", обясни още министърът.

"Каквото падне зимата като дъжд, ще го дадем на земеделците, обеща Димитров. - Давам пример с язовир Ястребино , където има 12 милиона кубика вода, която държим за Антоново, а ние не даваме на земеделците, при условие, че има други варианти за захранване на града."

"Тази година ще има камери на много места и ще има санкции навсякъде, заяви Димитров относно замърсяването на въздуха от заводи в различни райони на страната. - Когато някой сгреши, изобщо да не ми се сърди."

Още от началото на годината вносът на нелегални отпадъци от Италия е спрян.

"Всички отпадъци на София в момента се изгарят във Враца. Е как да не провалиш властта, след като отидеш и спреш завода във Враца и София се напълни с отпадъци. Ако никой не дойде да почисти у вас, какво ще стане след три дни - ще се зарине с отпадъци. Ето това се цели, обясни Димитров. - Хем няма виновни, хем се търси криза."

"Пестицидите ще ги изнесем. Ще решим проблемът. Аз даже не искам в България да има пестициди", категоричен е Димитров.