Полицията разби нелегална квартира на трафиканти на бежанци в столичния квартал “Захарна фабрика”. 

В сряда вечерта бяха задържани четирима души, влезли нелегално в България. Чужденците са дошли незаконно от Турция и двама от тях е трябвало да заминат за Сърбия. До акцията се стигна по сигнал на БНТ, че в София, в кв. Захарна фабрика има квартира, в която нелегално влизат бежанци от Близкия изток. Те трябвало да останат там, докато бъде подсигурен каналът им за Западна Европа, най-вече за Сърбия, Австрия, Унгария. Двама от каналджиите са палестинци, а други двама са от Сирия. Полицията обаче осуетила плановете им.

В престъпната схема участват и българи. Голяма част от бежанците, които искат да преминат нелегално през страната ни за Западна Европа, живеят временно в тайни квартири в отдалечени софийски квартали. Бежанците плащат на трафикантите хиляди евро, за да стигнат до желаната дестинация.

Петър Гемеджиев, инспектор от сектор “Трафик на хора” в СДВР коментира: "Към лицата ще бъдат предприети административни мерки. Ще бъдат настанени в дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци. Случаят касае типично каналджйство. Лицата каналджии са предимно чужди граждани, правят организацията през зелена граница. В повечето случаи хората, които ползват техните услуги, искат да стигнат до Австрия, Германия".

22 бежанци заловени край Каварна

Край каварненското село Свети Никола бяха задържани в четвъртък 22-ма нелегални емигранти. Сред тях има млада жена и две деца. Всички са в добро здраве. Те са от Пакистан, Афганистан и Сирия.

"Според последните твърдения на един от задържаните е, че са платили по 2 500 евро, като корабче ги е оставило между залива Болата и к.к. „Русалка”. Казаха също, че от 36 часа не са пили и не са яли нищо", заяви кметът на Каварна Цонко Цонев пред Фокус.

Той уточни, че някои от тях са без документи, двама пък са били арестувани. Издирват се още десет бежанци.