Американските власти поискаха неговото екстрадиране, защото според тях 29-годишният мъж умишлено е участвал в заговор за индиректен експорт на стоки от Съединените щати до Сирия, без да са имали разрешение за това.

Той обаче просто е работил в колцентър на фирмата, която се е занимавала с този бизнес.

"Аз бях служителят на най-ниско ниво в тази компания. Трябваше да се свързвам с различни компании и да ги питам дали имат нужда от авиационни части. Не съм подписвал нито един документ, не съм сключвал договор, не съм виждал нито един от клиентите. Не съм взимал решения, които пряко касаят нарушаване на ембарго", категоричен бе Андреев пред Нова телевизия тази сутрин. 

Преди година бивш колега му казва, че е прочел в български сайт, че срещу бившите им шефове и срещу него е образувано дело. 

"Не е приятно да видите името си в сайта на правосъдното министерство на САЩ. Свързахме се с българските власти, с омбудсмана. От Външното министерство и от президентството ни отговориха, че не е постъпвало искане за екстрадиция", разказа още младият мъж от Добрич.

Той не е правил опит да се свърже със собствениците на компанията, за която е работил.

"Напълно е възможно да става въпрос за измиване на ръце", категоричен бе Андреев. 

"48 часа моите адвокати не бяха допуснати до свиждане с мен. Разплаках се, когато рзбрах за какъв широк обществен отзвук става въпрос", сподели още той, след като съдът го пусна от ареста, въпреки искането на прокуратурата да бъде задържан за срок до 60 дни.

Решението за исканата му екстрадиция обаче ще се вземе отделно и заради това протестите, които близките му планират, ще се състоят днес в София, Добрич и дори в Лондон.

Пред bTV Желяз Андреев допълни, че макар и на свобода, изобщо не се е успокоил и няма отговор на въпроса защо САЩ настояват само той да им бъде предаден, при положение, че обвинени са и още няколко българи. 

„Аз и останалите българи сме в тази ситуация заради безхаберието на собствениците на компанията, защото това, което те търсят, е евтина работна ръка в Източна Европа”. Той заподозря и че работодателите му са сключили сделка с прокуратурата, защото при 40-50 години затвор в обвинителния акт са получили по най-много 2 години за същите продажби на части за Сирия.

Приятелката му Милена Здравкова, която е работила на същата позиция, разказа, че условията във фирмата са били лоши – със сериозен стрес за новите служители и инструктажи, които се разминават с реалната ситуация.

Тя призова държавата да му помогне, защото той е неин гражданин, който не е извършил престъпление.

Гергана, която САЩ искаха: Филмът на ужасите започва сега за Желяз