Магистралите са измислени преди много години, а целта им е била хората, които ги ползват, да пътуват бързо и безопасно. За съжаление магистралите в България се превръщат в пътища на смъртта, въпреки милиардите, които инвестираме в тях. Това каза Богдан Милчев от Института за пътна безопасност и бивш шеф на КАТ пред Нова телевизия.

Според него, причините за това са няколко. От една страна е необходимо някой да анализира тези произшествия. България е единствената страна в ЕС, в която се слагат знаци за концентрация на пътнотранспортни произшествия или за опасност.

Експертът смята, че анализирането на тежките катастрофи е ключът, който ще покаже какъв е проблемът. Повече от 10 години обаче не били издадени наредбите, по които да се анализират тежките катастрофи.

"Информирали сме премиера, че тези две наредби, които още от 2007 г. министърът на вътрешните работи и министърът на транспорта трябваше да са издали, за да могат да се правят тези анализи, все още не са издадени. Отговорът им е, че си обменяли информация и анализирали", заяви Милчев.

По думите му също толкова важно е и промяната на метода на контрол.

"Страните, които имат успехи в тази посока, са приели философията, че човек се ражда грешен, той допуска грешки волно или неволно. Когато допуска умишлени грешки, държавата трябва така да въздейства, че той да прави все по-малко умишлени грешки", заяви Милчев.

По думите му в момента контролът по пътищата е статичен, а трябва да стане динамичен. "В самото движение трябва да се движат полицейските автомобили", поясни Милчев.