От една страна се говори за солидарен модел, от друга, че ще се правят застраховки на база на индивидуален риск, отбеляза Петров по bTV.

Въвеждане на втора задължителна здравна застраховка предвиждат промени в здравноосигурителния модел у нас, подготвени от Mинистерството на здравеопазването. Предварителни изчисления показват, че вноската ще е около 12 лева на месец.

Би имало смисъл, ако НЗОК поеме един пакет услуги, а Фондовете - друг пакет услуги, каза Димитър Петров. Той обясни, че ако Касата работи на солидарен принцип, фондовете работят на базата на индивидуален риск - отчита се вашата възраст и хронични заболявания. Затова, според него, тези 12 лева са малко.

"Поне една трета от тези 12 лева ще отидат за такси и административни разходи, контрол и издръжка. В здравното осигуряване няма натрупване на пари, основна грешка е, че се прехвърля пенсионният модел в здравния. При пенсионния модел се управляват свободни средства, там се трупат пари в течение на десетки години, за да се плащат пенсии. При здравното осигуряване едни пари се вземат и се харчат веднага за здравни услуги, там няма натрупвания, обясни още Димитър Петров.

По думите му нашите вноски могат да отидат вместо в Касата, в някои друг фонд - това наистина е демонополизация. Това може да стане на няколко етапа, не изведнъж, такива примери има в Германия, Испания и Холандия, даде пример експертът.

"Един пенсионер например с три хронични заболявания, който 5 пъти е влизал в болница предишната година, застрахователят няма да му направи застраховка за 12 лева - ще му изчислят премия 200 лева минимум", отбеляза още Димитър Петров.

Омбудсманът Мая Манолова призова по Нова Министерство на здравеопазването да извади предложенията си за реформи в системата. Тя отбеляза, че засега не вижда заявка за за промени в отношенията лекар-пациент във връзка с цените на клиничните пътеки, както и различна политика за лекарствата. Засега, според Манолова, става въпрос единствено за реформа в приходната част.