Около 12 лева за допълнителна задължителна здравна застраховка. Това е едно от предложенията за промени в здравноосигурителната системата. Темата обаче отвори много въпроси. "Беше крайно време системата да се промени. Един от най-позитивните моменти, който стана ясен на срещата вчера, е, че министерството открито призна това, което всички знаем - средствата за здравеопазване са недостатъчни", коментира проф. Иво Петров, национален консултант по кардиология, пред Нова тв.

"С около 10 пъти по-малко пари на глава от населението спрямо средното европейско ниво постигаме един не лош резултат. Системата има нужда от още малко подкрепа. Трябва да се затворят течовете и трябва да има допълнително пари в здравеопазването, но не хаотично и безпринципно, както е в момента", коментира още проф. Петров.

"Има много недоволство от сега съществуващата система и от нерегламентираните плащания. За мен обаче е притеснителна думата "застраховател". Застраховател е различно от осигурител", заяви Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

По думите му обаче остават въпросите със скъпите онколекарства, например, както и с другото скъпоструващо лечение, както и кой определя цената им.

"При многото проблеми, които има в момента, е достатъчно 2 да решим, но не и да правим грешна стъпка", коментира д-р Маджаров. "Адмирирам министерството - не тръгна да прави силово закон, а преговаря с всички участници в системата".

"Българинът като пациент доплаща най-много", заяви още проф. Петров.

"Почти 90% от заплатените случаи от НЗОК са в рамките на 700 лева", заяви д-р Маджаров.

Професор Петров пък постави и въпроса защо България има най-много болници на глава от населението, а толкова много хора се нуждаят от лечение в чужбина.

"Тези болници са неефикасни. Нямаме нужда от много неефикасни болници. Имаме нужда от прибиране на броя на болниците и подобряване на ефективността", заяви проф. Петров.