Проверка на министъра на околната среда и водите Емил Димитров днес в района на Седемте рилски езера установи нерегламентирано движение на джипове, които превозват туристи и багаж към езерата, в нарушение на правилата.

В МОСВ са получени множество сигнали за системно навлизане на превозни средства в района на Рилските езера.  Извозването става по единствения път към езерата, който по регламент трябва да се ползва само от планински спасители, хижари и пешеходни туристи.

Според министър Димитров, който даде брифинг при бариерата при проблемния път, този път попадал в общинските имоти и контролът трябва да се извършва от община Сапарева баня.

"Кметът на Сапарева баня е казал, че бариерата не трябва да се затваря, защото се нарушавали гражданските права на негови съграждани. От друга страна нито един джип няма разрешително да вози хора. Няма такъв лиценз, няма такова разрешително", каза министърът. Той посочи, че иска да бъде направена базата за планинските спасители, защото в планината се събират хиляди хора и винаги може на някого може да се наложи да получи помощ", каза министър Димитров.

Незаконният превоз е практика от години, но според еколози влияе зле на природата в района. Високопроходимите джипове, натоварени с туристи, се движат бързо по пресечения терен и вдигат облаци от прах. Те представляват риск за хората, поели пеша по планинския път към езерата.

Министърът е категоричен, че екоминистерството няма да носи отговорност за евентуални инциденти, но ще направи всичко възможно да спре законово движението на джипове, превозващи хора в този район.

Предстои през следващата седмица да бъде подновен проектът за реновирането на пътеките по циркуса на Седемте рилски езера, който беше спрян, след като там беше качена тежка техника - багери. Работата ще продължи с коне, каза министърът и уточни, че проектът никога не е предвиждал в планината да се качва техника.