С палатков лагер пред Министерския съвет в София екоактивисти се противопоставят на промените в Закона за черноморското крайбрежие. Те настояват президента Румен Радев да наложи вето. 

Защитените зони за къмпинг отдавна имат нужда от регулация, но основното опасение на хората, които почиват на къмпинг, е, че те ще бъдат изтласкани в определени зони. Целта е да не виждат как плажовете и дюните биват застроявани, защото в противен случай подават сигнали срещу безчинствата.  

Промените предвиждат палатки, кемпери и каравани да могат да бъдат разполагани само на изрично определените за частта места. Според протестиращите това е ограничение на свободното къмпингуване.

Още преди седмица представители на гражданската група "Бетономорие" внасоха при президента Румен Радев исканията си за налагане на вето на приетите промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие "с цел спиране на обезобразяването и презастрояването на крайбрежието и защита на конституционните граждански права".

Снимки: Булфото

Законът бе приет преди две седмици.

Снимки: Булфото

 По думите на протестиращите той нарушава конституционните задължения на държавата да осигури поддържането и разнообразието на живата природа, допускайки увреждането на дюните с най-голяма площ - зараждащите се дюни, които непонятно са изключени от регламента. Освен това се ограничава правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните на собственото им българско черноморско крайбрежие. Законът на практика не създава устойчива регулация срещу увреждането и замърсяването, а по недопустим съсловен принцип предварително уличава къмпинг културата като единствен нарушител на законността по Черноморието, алармират протестиращите.

Становището за налагане на вето се внася от Асоциацията на парковете в България. В него се цитира и записаното в Червената книга на България на БАН от 2015 г. за препоръчваното прекратяване на застрояването, за да се опазят дюните. В разрез с конституционния принцип на правовата държава, в становището се подчертава, че в така приетия закон съществува единствено определение на пясъчни дюни, а не различните видове дюни.

Не е ясно къде къмпингарите могат да бъдат глобявани и санкционирани и къде не, казват още екоактивистите. По думите им това прави текста неясен и неточен, оставяйки широко поле за различни и противоречиви тълкувания и прилагане, което противоречи на разпоредбата на чл.4, ал.1 на Конституцията. В становището се посочва още, че ограничавайки кемперите и караваните, законът нарушава принципа за свободно придвижване на територията на страната, залегнал отново в Конституцията. В социалните мрежи протетестът на "Бетономорие" се отчита остро негодувание от създадения строг регламент за хората, които ходят на къмпинг.