Екип на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Плевен изроди бебе в линейка, съобщи д-р Виола Игнатова, която заедно с акушерката Калинка Величкова е помогнала детето да се появи на бял свят.

Сигнал за родилка с контракции на 2-3 минути е получен вчера около 7.30 часа. Повикването е за адрес в село Николаево.

На място екипът на Спешна помощ установява 20-годишна жена, на която ѝ предстои да роди третото си дете. Оказва се, че раждането вече е започнало и бебето проплаква още в линейката. То е момиченце с тегло 2920 грама и ръст от 48 сантиметра.

"Изплака без аспирация. Всичко приключи успешно, след което закарахме майката и бебето във Втора клинична база на УМБАЛ "Д-р Георги Странски". И двете се чувстват добре", разказа д-р Игнатова пред БТА.

Тя обясни, че в практиката си е имала и други такива случаи, но различното при този е, че това е първото бебе, родено в линейка в Плевенско от началото на годината.

Преди да започне работа в ЦСМП - Плевен, д-р Игнатова работи във филиала в град Гулянци, където също се е налагало да изражда бебета в линейка. "Това е част от нашата рутинна практика", каза лекарят.

"Раждането на новия живот е винаги тръпка", допълни акушерката Калинка Величкова. По думите ѝ, за да се извърши раждане извън болница са необходими умение на медиците и спокойствие.

Роденото вчера бебе е кръстено Румяна.