Има два модела за печелене на популярност - вдигате доходите и наказвате лошите, така Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира арестът на семейство Баневи в предаването "Тази сутрин" по bTV. По думите му има и хипотеза за контрол на други политически сили. "Показвате, че така контролирате играта", отбеляза още Безлов.

Двамата бяха арестувани във Франция заради разследване на приватизираното и после фалирало предприятие "Полимери". Прокуратурата започва досъдебно производство за пране на пари, данъчни измами и присвоявания.

"Ползата от този арест би била усещане за справедливост. Но колко е възможно това, има десетки процеси, но няма присъди", каза Тихомир Безлов.

"Независимо кой е на власт, всеки има група олигарси, които започват да стават привилегировани - дали ще им купувате дупките или ще им давате ТЕЦ-ове, това е част от играта", коментира още той.

Според Тихомир Безлов с акция "Олигарх" се прави някаква ревизия на прехода. "Ако говорим за семейство Баневи, това е класическият фонд за масова приватизация. Масовата приватизация е най-голямото разпределение на активи и практически най-класическата измама, защото милиони хора си вложиха боновите книжки във фонда" допълва той. "За разлика от мутрите, които си взимат със сила магазини и застраховки, олигарсите го правят през политиците", коментира Безлов.

Според Безлов ревизия на прехода е възможна, зависи каква е ползата, но всички сме скептични доколко е възможно това.