И тази година по традиция първото юлско слънце беше посрещнато ритуално на морския бряг. Посрещането на първите юлски слънчеви лъчи се спазва единствено в България.

Хиляди посрещнаха първото юлско утро на морето под звуците на зареща музика и, разбира се, с  "July Morning" на Юрая Хийп - традиция в България, свързана с хипи движението, за посрещане на изгрева на 1 юли.

"Бях там

в едно юлско утро

търсех любовта.

със силата на новото зазоряване

и прекрасното слънце

/Юрая Хийп/

Слънцето в първия ден на юли изгря точно в 05:36 минути - изгрев, съчетал в себе си мечтите и надеждите да се сбъдват.

Макар и повлияно от световното хипи-движение и волния дух на 60-те през отминалия ХХ век, посрещането на първите юлски слънчеви лъчи е своеборразен ритуал за посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще.

Началото е поставено преди 42 години в морската столица Варна. По-късно популярни стават Камен Бряг, Каварна, Шкорпиловци, Иракли, Созопол, Варвара, Ахтопол и други. На живописния Камен бряг в продължение на десетилетия, главно действащо лице в Джулая беше вокалистът на рок-групата Uriah Heep Джон Лоутън, който напусна този свят през 2021 година на 29 юни.

Независимо какви са произходът и значението на Джулай морнинг, празникът е страхотен повод да започнем лятото подобаващо, на открито, под светлината на луната и ритмите на музиката. И, разбира се, в компанията на добри приятели.

Вижте снимки >>

Десетки млади хора се събраха на плажа при устието на река Камчия за да посрещат Джулая

Снимка: БТА

Във Варна празнуват Джулай морнинг – черноморската традиция продължава

Снимка: Bulphoto

Във Варна празнуват Джулай морнинг – черноморската традиция продължава

Снимка: Bulphoto

Във Варна празнуват Джулай морнинг

Снимка: Bulphoto

Стотици наблюдаваха изгрева по варненските плажове.

Снимка: Bulphoto

Джулай тази година беше отбелязан с тридневен фестивал при устието на река Камчия

Снимка: БТА

Горан Брегович бе водещия музикант в новия голям музикален Stereo Festival, който стартира на Морската гара в Бургас в ноща срещу 1 юли

Снимка: Bulphoto

Джулай морнинг от морския бряг във Варна

Снимка: Bulphoto