Дядо Йоаникий се оттегля като Сливенски митрополит след 41 лета на поста. 82-годишният владика е подал оставка пред Светия синод на БПЦ, съобщи местният сайт Sliveninfo.

Оставката на владиката ще се гледа от Светия синод на 20 септември. Мотивите за исканото оттегляне не са ясни.

Сайтът съобщава още, че близки до владиката ще направят опит да го убедят да оттегли оставката си. Дали това ще се случи, ще стане ясно през следващите 7 дни.

Дядо Йоаникий е Сливенски митрополит от април 1980 година.

Отец Силвестър Янакиев, бивш духовен надзорник на Сливенската епархия, коментира новината така: "Още преди 5-6 години, често в разговори с Негово Високопреосвещенство, усещах, той се чувста предаден от хората, на които би трябвало да има най-голямо доверие. Смятам, че вече не може да понася обстановката. Ще започна с това, че е в добро здравословно състояние. Да, с остеопороза, има проблеми с два прешлена по гръбначния стълб, но слава Богу не е смъртоносно. В много добро психично състояние е, умът му е бръснач, помни неща, които дори аз забравям", заяви той пред "Флагман" и намекна за "порочна" сделка с църковни земи, която навярно е в основата на решението на Йоаникий.

Викарият на Иоаникий отец Йеротей обаче има друга гледна точка за случилото се и вярва, че Светият синод няма да приеме оставката му. "Дядо Иоаникий преживява огромно разочарование от свещеници, които не искат да служат Света литургия заедно, злословят. Той иска да се оттегли и да се отдаде на молитви. Молим го - аз, роднините му, шофьорът му, да не се оттегля, защото той не е допуснал никаква грешка и не заслужава това, но той ни отговаря да не се месим ние в Божиите дела. Това е една сага, която почна преди 16 години и не вижам края й", казва Йеротей, който е настоящ негов най-близък поддръжник и най-вероятен наследник, ако бъде приета оставката и се премине към процедура по избор на следващ владика.

Междувременно се разбра, се Иоаникий още преди два месеца е упълномощил Йеротей да го представлява в Епархийския съвет като председател в качеството му на свой заместник и викарий.