Това съобщи пред Дарик радио директорът на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) д-р Любомир Кулински. По данни на Асоциацията на месопреработвателите в България до момента общо 88 фирми работят или имат готовност да работят по този стандарт, защото толкова са закупили логото „Стара планина".

Преди дни стана ясно, че производителите се затрудняват да осигурят  толкова много продукти по новия стандарт, колкото се търсят.

Директорът на ДВСК беше категоричен, че има строг контрол върху новите качествени местни продукти. Той съобщи, че поне засега всяка от партидите се произвежда в присъствието на ветеринарен инспектор и се подлага на лабораторна проба.
"Всичко, което сме заложили като контролни функции и като физико-химични и микробиологични показатели на продуктите „Стара планина", се контролира", увери Кулински.

Той твърди, че първо има самоконтролът - в България законово изискване е през определен период от време фирмите да вземат проби от продукцията си, да ги дават в лаборатории и да следят за качеството й. Вторият етап е официалният контрол от ДВСК, който се основава на физическо присъствие в предприятията и официалния лабораторен контрол. Колко ще продължи това ще се прецени на база обема и броя на предприятията, които произвеждат такива продукти, според лабораторните резултати и това дали се правят опити за фалшификация.
"За продуктите „Стара планина" предприятията са задължени от ветеринарните власти да водят отделен производствен дневник", уточни шефът на ДВСК.

"Цените на тези продукти ще се запазят поне на този етап. Ако има повишение на цените на суровините, тогава ще поскъпнат и продуктите, но засега няма такава тенденция", коментира главният технолог на Асоциацията на месопреработвателите Павлина Лилова.
Според нея 8 лв. за килограм кайма „Стара планина" е достъпна цена, като се има предвид, че това е чисто месо.

"След като има търсене на тези продукти, явно съотношението цена-качество устройва потребителите", добави д-р Любомир Кулински.
Той съобщи, че тази седмица започва унищожаването на около 100 тона от  крайчета на колбаси - наречени още дупета, които са с изтекъл срок на годност или с липсваща маркировка и етикети.

В края на седмицата или началото на другата пък щели да станат ясни резултатите от съвместните проверки на Националната ветеринарномедицинска служба и здравното министерство в яслите, детските градини и детските кухни. Тогава в РИОКОЗ вероятно ще има ясна картина за вида, произхода, срока на годност и качеството на храните в детските заведения, допълни Кулински.
Неотдавна земеделският министър Мирослав Найденов се възмути от качеството на храната на най-малките деца и заяви, че те ядат филии с не знам си какво.