Това заяви директорът на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов, цитиран от БНР.

"Достатъчно е, с юристите го обсъждаме, въпросна моя заповед, че такива продукти като изрезките ще ги забраним да влизат на територията на страната. Още от утре, понеделник, аз ще пусна моя заповед, защото няма как тези изрезки да са от еднородна партида. Поради тази причина въпросната фирма не може да предостави съответната документация, защото те са сборна партида. След като са сборна партида няма необходимата проследяемост", посочи Войнов.

Разпоредена е проверка на областните дирекции на НВМС по местата, където са открити нарушенията, заяви още Йордан Войнов. Той предупреди, че подобни случаи може да навредят сериозно на търговията с Русия и Европейския съюз. Тази седмица при акция на МВР и ветеринарите  бяха иззети 194 тона месни изрезки.

Междувременно от фирма "САФ Магелан", на чиято стока беше наложена възбрана по време на акция "Дупетата”, обявиха, че ще потърсят помощ от европейски органи за защита правата на човека, за защита на конкуренцията и за ветеринарното дело във връзка с отправени заплахи и обвинения към дружеството, съобщи онлайн изданието на в. "Дневник".

По-рано в полемиката се включи и Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.
"Открито обвиняваме Георги Костадинов (бел. ред. собственикът на Магелан) за това, че прави нелоялна конкуренция с дъмпингов внос на месни продукти с изтичащ срок на годност, каза той пред Нова телевизия.

Вижте видео от изявлението на Йордан Войнов