Първите три трансплантации за годината у нас вече са факт. Млад мъж получи ново сърце, а на две жени бяха трансплантирани нови бъбреци.

Сърдечната и бъбречните трансплантации бяха извършени на 2 януари в столични болници, съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", информира БТА.

Медицински екип от столичната болница "Св. Екатерина" трансплантира сърце на 37-годишен мъж, а медиците в болница "Лозенец" - бъбреци на две жени, съответно на 68 и на 56 години. Реципиентите са в стабилно състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите на лечебните заведения.

Другите органи на починалата не са били подходящи за трансплантация, допълниха от агенцията.

Тримата пациенти получиха шанс да живеят благодарение на близките на изпаднала в мозъчна смърт 35-годишна жена, като донорската ситуация възникна и бе реализирана от екип на УМБАЛ "Св. Анна".

Донорската ситуация е от последния ден на годината и е 22-та за 2023 г. Общо 48 пациенти за миналата година са получили трансплантирани органи и надежда за живот.

От Министерството на здравеопазването и от агенцията поднасят съболезнования към близките на донора и благодарят за взетото от тях благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказват и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.