Когато Орлов мост се затваря от млади хора, много от които нямат нищо общо даже с природозащитници, а са протестиращи за тяхното море, лятно почивка и плажове, и когато граждански сдружения пускат сигнали срещу министрите в прокуратурата като последна мярка (На 18 юни е входиран сигнал срещу министър Ангелкова), и когато снимки с бетонови строежи на метри от водата заливат социалните мрежи и група млади хора са пред врата на президента с молба за вето, е повече от очевадно, че нещо не е наред.

Едно е сигурно. Действията на тези министри погубват обществената подкрепа към правителството и ако министър-председателят не се намеси сега, преди да започне лятото, резултатът ще е ерозираща подкрепа за правителството и все повече млади хора ще тръгват към Гърция вместо към Бургас.

Проблемът всъщност е ясен, както и решенията, просто е учудващо защо няма воля да се вземат?

Комбинацията на новата промяна на ЗУЧК, която забранява "поставянето на плажни принадлежности и палатки върху дюните", и примери като дюните на плаж Корал, които и в момента са заградени с колове и телени огради, без даже линейка да може да отиде до плажа, правят тези промени да изглеждат жалки и реално глупави.

Още по-ужасно е, че и предварителните карти на ОУП на Царево продължават да показват тези дюни на Корал за урбанизирани територии с потенциал за огромно застрояване, което би довело до поредните бетонови хотели, които не само правят туризъм с най-ниска добавена стойност в Европа, но реално даже и взимат от приходите на малките хотели на местните жители. Допълнително непрекъснато гледаме как някакви "укрепвания" на български плажове имат стаи, хотели буквално до водата се издигат като вълноломи и някакви мутри плащат на багеристи да заравняват цели дюни, за да може да имат по-добра гледка.

Министър Ангелкова и министър Аврамова не се страхуват от бетонови безумия върху дюните. Техният главен проблем са плажните принадлежности и палатките. Аз лично няма да си сложа палатката на дюните на Корал и даже хавлията не смятам, ако министър Ангелкова има нея предвид с новите промени на ЗУЧК. Не мога да проумея обаче защо вместо да се вземат принципни позиции по незаконовото строителство върху плажове и дюни, тези министри се фокусират върху субекти направени от плат!

А решенията са прости:

  • Създава се нова зона "В" в радиус от 500 м зад трите плажа за природосъобразен туризъм - така най-красивите плажове за природосъобразен туризъм и прилежащата територия зад тях ще бъдат спасени от бетониране. Така тези "частни дюни" зад плаж Корал, както и териториите зад Иракли и Карадере, ще бъдат запазени от посегателството. Това са трите плажа, където младите хора свързани с природосъобразния туризъм, обичат най-много да посещават. ЗУЧК вече им е дал специален статут, сега просто територията от 500 метра да бъде също запазена, за да има смисъл да се наричат наистина природосъобразни. Повечето млади протестиращи реално са от туристите, посещаващи точно тези плажове.
  • Допълва се ЗУЧК като забранява всякакви строежи върху имоти с наличие на дюни и премахва стабилитета (непроменяемост след влизане в сила - бел. ред.) на издадените строителни разрешения върху терените с наличие на дюни. За тази цел специализираните карти на дюните, които са вече в МРРБ, трябва да бъдат официално публикувани и вкарани в кадастъра.

Така тези имоти ще бъдат запазени като дюни не само от палатки, а и от бетонови хотели, брегови укрепления със стаи както и от булдозери на хора, които не обичат дюните да са им пред очите.

Тук важно е да се отбележи, че за тази стратегия държавни пари не се искат, просто воля на правителството! Реално сигналът към прокуратурата към министър Ангелкова от сдружение "Да Запазим Корал" е защото за 5 години, въпреки наличието на вече изготвени специализирани карти, до момента тя не е отправила заявление по реда на чл. 6, ал 10 от ЗУЧК за изменение на кадастрални карта и кадастрални регистри. Това е или професионално безхаберие или защитаване на задкулисни интереси.

Толкова години вече правителството само си говори и нищо не прави по тези теми. Над 200 граждански организации писмено подкрепиха гореописаните предложения и входираха тези предложения в министерството на туризма при министър Ангелкова. В МРРБ екипът на Аврамова е бил запознат многократно с тези предложения. Има ясна стратегия как държавата да не плаща и лев за тези "частни дюни", а само да имат забрана за застрояване всички тези имоти. Незнайно защо министър Аврамова се оправдава с някакви суми от 1 млрд. лева, които нямат нищо общо с реалността. И с последните промени, гласувани в парламента, реално вместо запазване на българското Черноморие, получихме всички ние, гражданите на България, забрана за плажни принадлежности и палатки. Невероятно, безумно и без политическа логика!!!

Преди още млади хора да се запътят към гръцките ръкави, вместо към Бургас, нека правителството да се опита да направи реалните промени в ЗУЧК, не за предпазване от плажни принадлежности по пясъка, а от реалното нерегламентирано строителство върху дюните. Нека поне три плажа и тяхната прилежаща територия от 500 м се оставят за следващото поколение, за да могат да видят какво означава дюна, а не само хотел Вълнолом!

И нека да сме сигурни, че тези изменения, които биха показали реална политическа воля за справяне с реалните проблеми, може да се направят в следващите 3 седмици преди лятната ваканция на депутатите. Нищо не ги спира. Текстовете са готови, просто сега е времето министър-предателят да покаже лидерство и воля, преди подкрепата на неговото правителство да ерозира заради нещо, което даже няма политическа логика.