Двамата заразени с маймунска шарка у нас се върнали наскоро от Испания и Великобритания, съобщи bTV.

Един от инфектираните се лекува във Военномедицинската академия. Той постъпва там в понеделник със съмнения за варицела, но изследванията показват, че става дума за маймунска вариола. Пациентът се подобрява.

При другия мъж, който е в инфекциозната болница, заболяването също протича леко - температура и обрив.

И двамата са пътували през последните две седмици зад граница - в Испания и във Великобритания, но не са дали информация за контакт с болни.

Единият от двамата заболели постъпва с обрив в столичната Инфекциозна болница преди дни. "Аз не съм виждал до момента маймунска шарка. Имал е някаква температура и този обрив, който има. При положение, че е чужденец и с тези симптоми са се усъмнили за маймунска шарка и са го потвърдили", каза доц. Мангъров.

Близките контактни на заболелите да бъдат следени за симптоми в продължение на 21 дни, съветват експерти. "В нашата част на света няма условията за разпространение на този вирус при нормални обстоятелства. Заразяването с маймунска шарка става при много близък контакт", допълни доц. Мангъров.

Състоянието и на двамата мъже се подобрява. Наскоро те са пътували в чужбина. "Не става дума за разпространение на заболяването у нас. Техните контакти тепърва ще се установяват, тъй като тече в момента епидемичното проучване. Риск от епидемия няма нито у нас, нито в света. Става въпрос за единични случаи, които заразяват най-близките контактни до тях и то на много близко разстояние, или са контакт кожа до кожа", отбеляза проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

Център за сексуално здраве хванал единият от пациентите

Единият от обявените от Министерството на здравеопазването случаи на маймунска шарка в България е бил открит в център за сексуално здраве CheckPoint София, съобщиха оттам.

"За съжаление, пациентът, за когото ние полагаме грижи и на когото оказваме емоционална подкрепа и съдействие, е свидетел на всички нерешени в здравеопазването ни проблеми, натрупани с години - от неприветливите условия и лошата храна в болницата, през недостатъчния и преуморен персонал, който има своите особености, до липсата на комуникация и диалог в здравеопазването и отсъствието на дигитализация в помощ на пациентите, се казва в съобщение от центъра.

Искрено се надяваме у нас да се приложи ефективен модел за работа при положителни случаи на това заболяване, който да не затруднява пациентите и който им гарантира достойно отношение и третиране и грижи, на каквито всеки има право. Тези два случая са добро начало за тестване на системата и се надяваме пропуските, допуснати в тях, да бъдат отстранени, за да се гарантира качествено здравеопазване на засегнатите", добавят от столичния център за сексуално здраве.

Центърът е създаден преди 22 години от "Лекари без граници". Към момента в него безплатно или на достъпни цени могат да се правят различни изследвания, свързани със сексуалното и репродуктивното здраве. Всеки шести с ХИВ в страната се открива в здравния център.

Днес се очаква Световната здравна организация да реши дали епидемията от маймунска шарка представлява глобална заплаха.

Какви са симптомите на маймунската вариола?

Най-честити са треска, болка в мускулите, изтощение, подути лимфни възли, както и типичният за заболяването обрив, който най-често се появява един до 3 дни след началото на температурата. Тези симптоми обикновено са леки. Заболяването е със смъртност около 1%. Счита се, че защита от него имат хората, които са ваксинирани срещу вариола.