Двама еврокомисари са на посещения в България днес. Еврокомисарят по равенството Хелена Дали ще бъде гост на сдружение "Дамски форум", а еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс ще се срещне с премиера Николай Денков, а на следващия ден - с министър Атанас Славов.

Хелена Дали ще бъде водещ говорител на конференцията "Силата на разнообразието: да променим стереотипите". Тя ще сподели европейските изисквания и законодателни инициативи за преодоляване на предизвикателствата, свързани с дискриминацията и стереотипите.

Събитието започва в 10 часа и ще се състои хотел Hyatt Regency София. То ще представи водещи експерти по темите "Иновации и включване - следващи стъпки и програми", "Европейска перспектива и българска реализация" и "Промяна на стереотипите".

Дидие Рейндерс пък идва на двудневно посещение. Освен с премиера, еврокомисарят по правосъдие ще се срещне с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, с министрите на финансите Асен Василев и на икономиката Богдан Богданов. Дидие Рейндерс ще обсъди с властите в София върховенството на закона и специфичните препоръки към страната ни в миналогодишния доклад.

Ще бъдат дискутирани Планът на България за възстановяване и устойчивост, подкрепата за Украйна, правата на потребителите, както и директивите за пакетните туристически пътувания и потребителските спорове.

Утре Дидие Рейндерс ще се срещне с министъра на правосъдието Атанас Славов, с когото ще обсъдят промените в Конституцията и реформите в съдебната система. Еврокомисарят ще разговаря с председателя на Конституционния съд Павлина Панова и ще проведе дискусия със студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски".