Критично ниски са водите в два язовира в Северозападна България - "Огоста" и "Върбешки", предаде bTV.

Хората от Мездра, село Върбешница и риболовци се притесняват, че язовир "Върбешки" може да е източван умишлено. Обемът на водоема е 2,5 милиона куб.м. и се използва изцяло за промишлени нужди. Според местните, язовирът никога не е бил в такова състояние. Те призоваха за проверка дали водата не е източвана нерегламентирано.

Кметицата на Върбешница Магдалена Динкова обясни, че преди 2 години подава становище до Басейнова дирекция-Плевен заради това, че давали водата на фирма за промишлени цели. Получава писмо, в което се твърди, че язовирът не се използва за напояване и от фирмата могат да правят каквото преценят с водата. Въпреки това получава уверението, че ако падне нивото на водата, ще бъде преустановено подаването към кариерата в Мездра.

Представители на "Напоителни системи" обясниха, че проблемът с нивото на водата е заради липсата на притоци. Относно твърденията, че водата се използва и за напояването на овощна градина, служителите заявиха, че техните задължения са до водомера, а оттам тръбопроводът е собственост на фирмата и не знаят какво се случва с водата.

Кметът на Мездра обясни, че няма опасност жителите на града да бъдат ограничени откъм питейна вода или да бъдат наводнени. В същото време нивата на яз. "Огоста" са най-ниските откакто е въведен в експлоатация.