Два протеста срещу газовата политика на служебния кабинет са организирани тази вечер пред президентството.

Единият - от "Демократична България", заради газовата политика на служебното правителство и е под надслова "България - независима от "Газпром"!", съобщи БНР.

Вторият е организиран като спонтанен във Фейсбук заради решенията на служебното правителство от последните - смяна на 25 областни управители, на ръководителите на НАП и на АМ "Митници", както и заради "опити на служебния кабинет да блокира газовата връзка с Гърция". Като негови организатори във Фейсбук се обявяват телевизионерът Бебо Халваджян и Мартин Темелков.

Снимка: БТА

Лидерите на движение "Ние идваме!" Николай Хаджигенов и Арман Бабикян призоваха своите симпатизанти да подкрепят спонтанния протест.

Снимка: БТА

Към 19:30 ч. протестиращите наброяваха няколко десетки души, като впоследствие броя им нарастна. Сред тях се открояваха бившите депутати Антоанета Цонева, Мартин Димитров и Александър Симидчиев.

На площада при президентството участниците в протеста скандираха: "Оставка", "Предател", "Мафията вън!" и "Тук не е Москва". Протестиращите носеха плакати срещу "Газпром", българското знаме и знамето на ЕС.

"Най-ценното нещо, постигнато от кабинета "Петков", е скъсването на отношенията с "Газпром". Г-н Радев, в момента не можем да ви махнем, имате два месеца , в които да кукловодите едно служебно правителство", заяви един от ораторите от трибуната на протеста, след което последваха скандирания: "Долу Радев!"

В момента е много важно да не допуснем това правителство да взима предателско решение за България, настояха протестиращите на площада. Мартин Димитров, депутатот ДБ в 47-ото НС, заяви от трибуната, че "това е нашата държава и не може повече едни и същи хора да ни връщат назад". "Време е да продължим напред, цяла Европа търси алтернативен газ и на фона на това България започва да се връща назад. Бяхме най-зависимите от руски газ и те искат да ни върнат точно там", каза той.

Междувременно от ДБ излязоха с изявление до медиите, което гласи: Служебният кабинет прави опасен завой към Москва"

"С първата си публична изява служебният кабинет видя "хаос и разруха" в енергетиката. Всъщност енергийна криза няма, а просто е нужно осигуряване на допълнителни доставки от природен газ. Икономическа криза също няма, когато има растеж на БВП и стабилни макроикономически индикатори. Показателно е, че никой в служебния кабинет не споменава "Газпром", който не изпълнява договора за доставка на природен газ за България и поиска едностранно промяна.

Затова апокалиптичните сценарии, които чертае кабинетът не може да се тълкуват по друг начин, освен като подготовка на общественото мнение за оправдание на предварително планирани две свои действия:

  1. Да приеме ултиматума на Москва и да плаща газа в рубли.
  2. Да подпише дългосрочен договор за доставка на газ с "Газпром".

Но най-големият риск България да няма достатъчно газ през зимния период е именно разчитането на внос на газ от Русия, защото фактите показват, че този доставчик целенасочено намалява или спира договорените количества и няма логика да се очаква да прави нещо различно през следващите 6 месеца.

Москва използва газа като част от хибридната си война и цели отслабване и разделение на Европа.

Какво е разумното решение:

  1. Подписване на рамково споразумение за втечнен природен газ.
  2. Осигуряване на терминали в Гърция и Турция, включително с посредничеството на ЕК.
  3. Договаряне на допълнителни количества азерски газ.
  4. Завършване (получаване на акт 16) на интерконектора с Гърция.
  5. Компенсации за бизнеса и домакинствата.

Настояваме служебният кабинет да дава ежеседмичен отчет и подробна обосновка за своите действия, за да убеди българското общество, че работи за него, а не за чужди и лични интереси", заявиха от "Демократична България".

"Докато течеше протеста @ГаzWithMe пред президенството ми звънна вицепремиерът и шеф на енергийния щаб Христо Алексиев, за да ме увери, че правителството няма да спира акт 16 на гръцката връзка, както и потвърди, че първите 3 танкера с втечнен газ ще бъдат взети". Това написа Ивайло Мирчев от "Демократична България" на профила си във Фейсбук. И допълни: "Обеща още преди 1 октомври да бъде издаден акт 16 и да получаваме пълния обем азерски газ по нея. Получих и уверения, че ще бъдат продължени разговорите с Гърция и Турция за пренос на газ".

Снимка: БТА