Два стратегически бомбардировача Boeing B-52H Stratofortress на американската армия извършиха тренировъчни мисии над Хасково и Кърджали. В продължение повече от два часа самолетите летяха в кръг над Югоизточна България.

Вижте как изглежда Boeing B-52H Stratofortress >> >> >>

Жителите на Хасково коментираха кръглите следи на бомбардировачите в социалните мрежи. От там става ясно, че полетите са започнали около 11:40 часа днес и са продължили до около 13:15 ч. По-късно самолетите се отправиха към Румъния, където единият най-вероятно е презаредил гориво във въздуха от въздушната цистерна Boeing KC-135R Stratotanker.

Така изглежда маршрута на бомбардировачите

Снимка: Flightradar24

Данните в сайта FlightRadar24 пък показаха, че бомбардировачите са излетели от летище в Испания, намиращо се близо до Севиля. Самолетите са се движели на около 7000 метра надморска височина, което ги е направило по-лесни за наблюдение. Таванът на полета на Boeing B-52H Stratofortress е двойно по-висок.

Бомбардировачът е дълъг 48.5 метра, а размахът на крилете му е 56.4 метра. Максималната скорост е около 1 050 км/ч., но В-52 обичайно лети с около 850 км/ч. Той може да носи 32 тона бомби и ракети.

Кръглите следи на бомбардировачите над Хасково

Снимка: Мариела А. Атанасова/ Хасково Нередност

В края на февруари американските В-52 за пръв път прелетяха над България. Мисията им е едновременно учение и демонстрация на сила.

Четирите стратегически бомбардировача Boeing B-52H Stratofortress, способни да носят и ядрено оръжие, пристигнаха в Испания три дни, след като президентът Владимир Путин замрази участието на Русия в Договора за стратегическите нападателни оръжия - СТАРТ 2.

Командването на ВВС на САЩ в Европа тогава обяви, че B-52 са посетили Естония. И там са извършили прелитане на малка височина в столицата Талин заради честванията на националния ден на независимостта.

Бомбардировачите продължиха мисията си над Северна Румъния

Снимка: Flightradar24

Boeing B-52 е разработен в средата на миналия век като бомбардировач, чиято основна задача е да носи ядрено оръжие. Днес самолетът е въоръжен не с ядрени бомби, а с ракети, които могат да носят ядрен заряд. Бомбардировачът обаче може да е въоръжен и с голяма гама от конвенционални оръжия.

По време на Студената война ескадрили от В-52 са били постоянно във въздуха в близост до границите на СССР. Те са летели, гарантирайки, че САЩ може да извърши мащабен ядрен удар срещу своя основен геополитически противник.

САЩ планират да развият В-52 в ролята му на ракетоносец, така че е възможно той да продължи да извършва бойни мисии и след като навърши век на бойна служба. За целта до 2035 година Пентагонът ще обнови всички двигатели на използваните над 700 брой от бомбардировача.

Следите над Хасково

Снимка: Ива Павлова/ Хасково Нередност